You are here

DVE DECENIJE BEZ SVETE LUKIĆA

Na današnji dan pre 20 godina umro je književnik Sveta Lukić. Lukić (Beograd, 18. oktobar 1931 - Beograd, 31. januar 1997) je bio književnik, estetičar, književni istoričar, filmski, radio i televizijski scenarista.

Diplomirao na grupi za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, a počeo je da objavljuje književne radova još 1951. godine. Radio je u Izdavačkom preduzeću "Prosveti" i uređivao biblioteke "Karijatide", "Književni pogledi", kao i Malu enciklopediju Prosvete. Uređivao je časopise "Delo", "Kultura", "Čovekova sredina", sarađivao u časopisu "RTV-teorija i praksa". Objavio je pet romana o Beogradu i Srbiji, više knjiga studija i rasprava (Umetnost i kriterijumi, Estetička čitanka, Po književnoj Jugoslaviji, Celo jato, Novi mediji - nova umetnost i dr. Objavljivao je knjige proze, pripovetke, lirske proze, pisao je filmska scenarija i radio-dramatizacije književnih dela. Knjige su mu prevođene na engleski, italijanski, poljski, mađarski, rumunski, slovački.

U Televiziji Beograd ogledao se u različitim žanrovima, pisao je za Redakciju programa iz kulture, naučnu, obrazovnu... a poznate su njegove TV drame: Posle odmora, 1965; Kalendar Jovana Orlovića, 1968; Na dan požara, 1969; Poslednje sovuljage i prvi petli, 1983; Vrenje, 1986; serija Slom, 1979. Za svoj književni rad dobio je Ninovu nagradu za publicistiku "Dimitrije Tucović", za književnu kritiku "Milan Bogdanović" i "Đorđe Jovanović", nagradu sarajevske "Svjetlosti" i RTB-a.

RTS i emisija “Trezor” posvetili su današnju emisiju baš Sveti Lukiću (RTS2 u 13 časova). Povodom dve decenije od smrti, u "Prosvetinoj", knjižari "Geca Kon" u Knez Mihailovoj, o Sveti Lukiću, uredniku u nekad najvećem izdavačkom preduzeću "Prosveta", govorili su prof. Dragoljub Mićunović i prof. Mihajlo Pantić. Govore o esejisti i kritičaru koji je nezasluženo sklonjen u stranu, kao i većina ljudi iz njegove generacije.

Pripadao je generaciji koju je sam nazvao "rezervnom", čija je sudbina zajednička, svi su otišli prerano i nailazili na nesporazume. Sveta Lukić bio je aktivni učesnik u događajima koji su se vezivali za društvene promene, prvi štrajk na Filozofskom fakultetu 1953, sporna "Prosvetina" izdanja; pratio nove trendove u književnosti i filozofiji, ali nikada se nije angažovao u političkom smislu, za njega je najvažniji bio interes zajednice kojoj pripada. Ustanovio je nekoliko sintagmi koje su i danas u književno-kritičkom i književno-istorijskom rečniku i u upotrebi, i za znalce i prijatelje živ je tako i dalje, bez obzira što je književna javnost zaboravila da je Lukić autor.