You are here

SOKOLI PRENELI OSTATKE GAVRILA PRINCIPA

Možda bi kao dopunu odličnog teksta o sokolskoj organizaciji, objavljenom u „Politici“ 9. aprila 2017. pod nazivom „Sokoli kao preteče olimpijaca“, trebalo objaviti i informaciju o tome da su sokoli posle Prvog svetskog rata preneli u otadžbinu ostatke Gavrila Principa i drugih atentatora, iz Češkog grada Terezina, u čijoj su tvrđavi-zatvoru oni okončali svoje mlade živote. Nedeljko Čabrinović umro je 20. januara 1916, Trifko Grabež 21. oktobra 1916. Najduže je zatvorske muke izdržao Gavrilo Princip koji je umro 28. aprila 1918, pred sam slom Austrougarske, koju je načeo svojim hicima na Vidovdan 1914. godine u Sarajevu.

Zatvorske vlasti Terezina naredile su tajne sahrane trojice atentatora na Franca Ferdinanda, kako im se ne bi znao grob, ali je češki vojnik, kaplar František Lebl, zapamtio mesto na zatvorskom groblju, na kojima su sva trojica sahranjena i odmah posle završetka rata, gradskim vlastima pokazao to mesto, na kome je simbolično istakao češku zastavu. Vlasti su svu trojicu tada eshumirale i sahranile u zajedničku grobnicu, sa spomen obeležjem.

U Sarajevu je odmah posle rata formiran „ Odbor za prenos kostiju Vidovdanskih heroja“, a za prenos iskorišćen je Svesokolski slet češkoslovenskog sokolstva, neka vrsta tadašnje male Olimpijade, na kojoj je učestvovala i velika ekipa jugoslovenskih sokola. Slet je počeo na Vidovdan 1920, a jugoslovenski sokoli na njega su stigli posebnom železničkom kompozicijom. Predsednik odbora Stevan Žakula, sa sokolskim funkcionerima, iskoristio je sokolske veze da obezbedi dozvole za prenos posmrtnih ostataka i priključenje posebnog vagona kompoziciji u tu svrhu.

U Terezinu je, na prigodnoj svečanosti, gradonačelnik tog grada istakao da je slobodarski duh Gavrila Principa pomogao i jačanju češkog patriotizma i osamostaljenju češkog naroda, koji je dugo bio pod Austrougarskom. Železničku kompoziciju su usput svečano dočekivali na svakoj većoj stanici, uz mnogo cveća i počasne straže sokola ispred vagona, a u Sarajevo su stigli 7. jula, na Ivanjdan, gde su posmrtni ostaci svečano proneti kroz grad. Govori su držani na mestu atentata i na svim ključnim tačkama u gradu, a onda su sokoli, u svojim svečanim uniformama, doneli kovčege sa ostacima atentatora do groblja na Koševu, gde su položeni u zajedničku grobnicu, koju je projektovao Aleksandar Deroko.

U knjizi „Od Terezina do Sarajeva“, koju je 1930. objavio Stevan Žakula, a 2014. kao reprint objavila i „Prosveta“, ističe se da država nije stajala iza ceremonijalnog prenošenja ostataka sarajevskih atentatora (zbog skeptičnog stava porodice Karađorđević prema atentatorima), već da su akciju, od početka do kraja, izveli baš pripadnici Sokolske organizacije, što pokazuje koliko su veliki uticaj njeni pripadnici imali u tadašnjem društvu.

                                                                          Dragan Milenković, generalni direktor IP „Prosveta“

Napomena: Nakon što je ovaj tekst objavljen, javio nam se Mladen Davidović, čiji je deda održao govor na sahrani posmrtnih ostataka Gavrila Principa. On nam je poslao fotografije (original) i deo feljtona koji je izlazio u "Politici Ekspres"), koje sa zadovoljstvom objavljujemo kao dodatak ovom tekstu.