You are here

MILOŠU KORDIĆU URUČENA NAGRADA ZA ZBIRKU “PREDVEČERJE”

Pesniku Milošu Kordiću, autoru zbirke pesama “Predvečerje” u izdanju IP “Prosveta”, uručena je prestižna pesnička nagrada "Pečat varoši sremskokarlovačke", koju dodeljuje "Brankovo kolo" iz Sremskih Karlovaca. Nagrada je uručena na svečanosti u najstarijoj srpskoj gimnaziji u ovoj vojvođanskoj varoši, na dan rođenja velikog pesnika Branka Radičevića (15. mart), a pored Kordića, ravnopravni lauret je i pesnik Ranko Preradović iz Banjaluke.

Uručujući priznanje dobitnicima, predsednik "Brankovog kola" Nenad Grujičić ukazao je na kuriozitet da ova književna nagrada beleži 50 godina trajanja, a dvojica nagrađenih pesnika obeležavaju takođe po pola veka svoga stvaralaštva. Primajući visoko priznanje, Kordić je istakao da mu je ova nagrada veoma bitna, jer je to prva nagrada koju je dobio od kada je, tokom 90-tih godina, iz rodne Banije došao u Beograd. Pored toga, to je nagrada koja nosi Brankovo ime, što dobitnike obavezuje da nastave stopama čuvenog pesnika.

Kordić je takođe napomenuo da je u Sremskim Karlovcima Sinod srpske pravoslavne crkve često odlučivao i o sudbini jedinog manastira na Baniji, u njegovom rodnom selu Komogovini. Manastir je postojao do 1777. godine kada je po naredbi carice Marije Terezije morao, kao centar mnogih buna, da bude porušen.

- U mnogobrojnim istorijskim i crkvenim knjigama zajedno se pominju naš manastir i Sremski Karlovci - rekao je Kordić, autor 16 knjiga poezije, jednog romana, dve poeme, dve pesničke zbirke za decu, tri knjige priča i pripovedaka, kao i knjiga eseja, ogleda i zapisa. Pisac je dodao da danas po Fruškoj gori traži i nalazi lepotu svoje Šamarice, ispod koje je odrastao.

                          

                            Foto: Večernje novosti