You are here

NAGRADA ZA „PREDVEČERJE“

Ugledna nagrada Brankovog kola "Pečat varoši sremskokarlovačke" za najbolju pesničku knjigu na srpskom jeziku, ravnopravno je pripala Milošu Kordiću za zbirku pesama "Predvečerje", u izdanju "Prosvete" i Ranku Preradoviću za Izabrana dela, u izdanju "Besjede”.

Ovu odluku jednoglasno je doneo žiri Brankovog kola u sastavu Nenad Grujičić, Jelena Aleksić i Krstivoje Ilić. “Oba laureata obeležavaju svoje pedesetogodišnjice književnog rada, pa se pola veka trajanja nagrade našlo u ovom trenutku u čudesnoj simbiozi sa imenima i delom Miloša Kordića i Ranka Preradovića,” saopštio je žiri.

Novim laureatima nagrada će svečano biti uručena na "Prolećnim Brankovim danima 2017", na dan rođenja Branka Radičevića.

Miloš Kordić je pre pola veka objavio svoju prvu knjigu pesama, a potom još dvadesetak, uz četiri knjige proze i tri zbirke eseja i zapisa. Nova pesnička knjiga, po oceni žirija, vrhuni njegovom prepoznatljivom zrelinom pevanja na teme prirode, krajiškog miljea, detinjstva i zemne zbilje, a pred čitaocima je vrhunska poezija iz "zapadnog krila srpske kulture". Ova nagrada će, kako je rečeno, “iz mnoštva glasova izdvojiti filigransku lepotu Kordićevog književnog zanata, zasnovanu na originalnom lirskom duborezu u srpskom jeziku”.