You are here

NOVO IZ "PROSVETE": "UKLJUČI PTICU" - ZBIRKA KRATKIH PRIČA

Zbirka kratkih priča pod nazivom „Uključi pticu“ autora Zorana B. Milovanovića novo je izdanje IP „Prosveta“. Priče koje su čak 2 decenije čekale da ugledaju svetlost dana izražavaju autorov pogled na život i svet oko nas i pozivaju na suočavanje sa samim sobom.

- „Uključi pticu“, i nakon 20 godina proteklih od perioda kada su nastale priče koje čine ovu zbirku, igrom dve naizgled nespojive reči, i danas, kao i tada, metafora je za unutrašnje stanje u kojem se nalazi čovek, na ličnom, kolektivnom i globalnom nivou. Suštinsko i iskonsko pitanje – Ko sam Ja? - kao ontogenetski, filogenetski i psihološki gledano arhetipski zadatak pojedinca, pitanje koje čini njegov lični identitet i čuva njegov integritet, izazov je čiji se odgovor nazire u samom naslovu zbirke, kao poziv čoveku da se duboko zagleda u sebe, da postane akter svog života i oslobodi sebe (samo) nametnutih okova imitacije života i lažnih vrednosti. Jer, jedini način da povrati svoju suštinu, jeste da krene na put unutar sebe – put prihvatanja sopstvenih suprotnosti, upravo na način na koji lik ili likovi priča, na putu kojim ih pisac provodi kroz unutrašnji dijalog, tok svesti, naizgled paradoksalne situacije, metaforično ili realistično skidanje maski i suočavanje sa sopstvenom Senkom - uz smelu, veštu, duhovitu (ponekad uz elemente parodije) i simbolima i alegorijama obilatu razradu često poznatih naslova i tema iz bajki i kolektivnog nasleđa, - istakla je u svojoj recenziji Vesna Ristić.

Autor Zoran B. Milovanović je rođen u Beogradu. Do sada je objavio dve knjige – zbirku kratkih priča pod nazivom “Glad” i knjigu poezije pod nazivom “Gladijator”. Knjigu možete pronaći u našoj knjižari “Geca Kon” u Knez Mihailovoj 12 u Beogradu, ili poručiti preko naše internet knjižare.

„Zapamti, ovaj svet nije samo ono što se vidi, duša čovekova je večna i ona teži da se vrati na mesta vec viđena, teži da bude rođena…“