You are here

NOVO: "SEVERNI BULEVAR" - PRIČA O PORODICI I STAROM BEOGRADU

„Severni bulevar“ naziv je prvog romana Danila Štrbca, a novog izdanja IP „Prosveta“. “Severni bulevar” je priča o porodici, o nekadašnjem Beogradu, o prvim ljubavima i rokenrolu, o Bulbuderu i običnim ljudima iz tog kraja, čija je sudbina slična hiljadama drugih, koji će se pronaći ovde sa svim nedaćama i sećanjima.                    

“Ovo što sam napisao imaće samo jednog sigurnog čitaoca. To je moja supruga. Jer videla je da nešto kucam za kompjuterom i pitala me šta to radim. Nešto pišem, odgovorio sam joj. A da li ću i ja to moći da pročitam? Verovatno hoćeš, ali samo ako završim. Pošto sam, bar tako mi se čini, završio, nije red da ne ispunim obećanje.

(…) Ipak, kada nešto stavljaš na papir, bez obzira kakva ti namera bila, postoji mogućnost da to neko jednog dana i pročita. I verovatno je da taj neko, makar jedan jedini bio, neće odoleti, a da se ne zapita kako se dogodilo da se autor redova, koji su pred njim, odlučio da ih sroči tek u svojoj sedamdeset trećoj godini. U stvari, da se ne lažemo, to ja sada pitam samoga sebe. I ne znam pravi odgovor.

(…) A počelo je lako, bez namere i plana. Bio je hladan zimski dan, početkom janura 2017. Napolju minus deset. U kući toplo, prijatno. Sedeo sam za  kompjuterom i nešto po njemu petljao, ne sećam se sada šta. Možda sam skidao titl za neki film koji sam hteo da odgledam, možda kopao po sajtovima tragajući za muzikom koja mi je nedostajala u inače besmisleno velikoj kolekciji muzičkih fajlova, možda sam čak gledao neki pornić, što da ne. Šta god da sam radio, u trenutku mi se učinilo besmislenim. Beskorisnim. Pa, možda bih mogao da, umesto tim, pokušam da se zabavim nečim boljim? Ozbiljnijim, korisnijim? Iz čista mira otvorio sam "word" i počeo da kucam: "Bilo je proleće, osunčano i rascvetalo, kada je moj otac oboleo od tuberkuloze"...I već je bilo kasno da s tom rabotom prekinem.

Bio je tada početak hladne zime, sada je kraj vrelog leta. Toliko mi je trebalo da ovaj posao okončam. Sada i sam čekam to, još jedno proleće. A koliko će ih još biti, ne mogu da znam. Niko to ne može. Tako je bolje”, napisao je u pogovoru ove knjige autor Danilo Štrbac. 

Danilo Štrbac je rođen 1945. godine  na Bulbuderu, u Beogradu. Posle završene gimnazije, na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu 1967. stekao je zvanje inženjera elektrotehnike. Ipak, ceo radni vek proveo je u novinarstvu, prvo kao reporter u Radio-Beogradu, potom kao novinar u NIP „Politika“. Pisao je za „Radio TV reviju“, a povremeno za „Omladinske novine“, NIN, „Ilustrovanu politiku“ i redakciju kulture dnevnog lista „Politika“. U istoj redakciji dočekao je uslove za penzionisanje. Ovo mu je prva knjiga i možete je naći u našoj knjižari „Geca Kon“ ili poručiti putem naše internet knjižare.