You are here

PODRŠKA MINISTARSTVA KULTURE ZA REVITALIZACIJU "GECE KONA"

Ministarstvo kulture i informisanja podržalo je inicijativu Izdavačkog preduzeća „Prosveta“ za renoviranje i revitalizaciju knjižare „Geca Kon“, koja je pre deset godina proglašena kulturnim dobrom Republike Srbije. „Ministarstvo kulture i informisanja prepoznaje knjižaru "Geca Kon" kao važnu kulturnu tačku centra Beograda, koja povezuje tradiciju međuratnog, posleratnog i savremenog knjižarstva. 

Apelujemo na sve pojedince, državne i gradske činioce da pomognu ostvarenje ove zamisli, da se "Geca Kon" ponovo oživi. Ministarstvo će ispitati mogućnosti da i samo doprinese ovom pažnje i podrške vrednom poduhvatu, jer se knjižara nalazi u posedu privrednog subjekta,“ navodi se u pismo koje je kao odgovor na našu inicijativu uputio ministar kulture Vladan Vukosavljević.

Podsećamo,  Izdavačko preduzeće „Prosveta“ je prošle nedelje uputilo inicijativu na adrese najviših državnih organa da se odobre posebna sredstva za renoviranje i revitalizaciju knjižare „Geca Kon“, kao kulturnog dobra Republike Srbije.

„Pre tačno deset godina ova knjižara je dobila taj status, ali u nju do sada nije uopšte ulagano, iako su ulaganja u ovako velike i značajne objekte neophodna. Knjižara „Geca Kon“ je kultno mesto u kome se stvarao veliki deo onoga što se zove istorija srpske književnosti i kulture od vremena između dva svetska rata do kraja dvadesetog veka. Kao jedan od najboljih izdavača svog vremena, Geca Kon je imao osećaj za dobru i vrednu knjigu, pa je u knjižari okupljao najveće srpske pisce i intelektualce svoga vremena. Tu misiju nastavila je „Prosveta“, najveći izdavač Srbije i Jugoslavije posle Drugog svetskog rata. 

Uprkos teškoćama koje je imalo od vremena neuspele privatizacije, Izdavačko preduzeće „Prosveta“ daje sve od sebe da u knjižari ne samo sa poštovanjem očuva duh Gece Kona, što nam je i obaveza, već da i svojim aktivnostima doprinese da ovo kulturno dobro živi i ostane ne samo živi deo srpske kulture, nego i postane prepoznatljivo mesto na kulturnoj i turističkoj mapi Srbije. U saradnji sa Nušićevom fondacijom, Jevrejskom zajednicom i drugim institucijama nameravamo da osmislimo više manifestacija koje će pomoći da ovo mesto bude još prepoznatljivije i značajnije,“ navedeno je u pismu koje je potpisao generalni direktor IP „Prosveta“ Dragan Milenković.