You are here

PONOVO UGROŽENA KNJIŽARA „GECA KON“

Tokom vikenda, u noći između 4. i 5. maja 2019., razbijen je izlog knjižare „Geca Kon“ u Knez Mihajlovoj 12 u Beogradu i deo eksponata pokraden. Kultna knjižara, koja je ujedno i Spomenik kulture Republike Srbije, našla se na meti napada nepoznatih vandala koji su iz izloga, između ostalog, ukrali vredan eksponat – gusle, unikatni ručni rad. Načinjena je znatna materijalna šteta, a policija koja je odmah alarmirana je načinila zapisnik. Počinilac do sada nije pronađen.

Pošto je izlog od specijalnog stakla, koje ne može da se odmah dobije u željenim dimenzijama, staklari su kao i svi ostali - praznovali, a knjižara nema noćnog čuvara, proteklo je nekoliko dana tokom kojih je sve što se nalazi u knjižari bilo dodatno ugroženo. Ugroženo je i u ovom trenutku. Ovo je još jedna prilika da podsetimo državne institucije na ugroženost knjižare „Geca Kon“, najstarije knjižare u Srbiji, objekta od posebnog značaja za kulturu ne samo Srbije, nego i za kulturu zemalja prethodne Jugoslavije, jer je u ovoj knjižari između dva svetska rata, ali i kasnije, postavljena snažna baza kulture naroda ovog područja, pa i Evrope.

Dva najveća izdavača svog vremena, Geca Kon i „Prosveta“, izdavali su knjige najznačajnijih autora srpskog i ostalih jugoslovenskih naroda. Knjižara je istovremeno bila mesto sastajanja najvećih umova srpske kulture, na čelu sa književnim nobelovcem Ivom Andrićem, koji ne samo što je prva izdanja svojih najznačajnijih romana video u izlozima knjižare „Geca Kon“, nego je bio i prvi predsednik Upravnog odbora „Prosvete“.

U februaru ove godine, na desetogodišnjicu neuspele i sumnjive privatizacije Izdavačkog preduzeća Prosveta, ali i proglašenja knjižare za kulturno dobro, iz Knez Mihailove 12 podsetili smo državne organe i srpsku javnost na činjenicu da u knjižaru „Geca Kon“, kao kulturno dobro Republike Srbije nije decenijama ulagano, pa je devastiranom, nekada najvećem izdavaču „Prosveti“ neophodna hitna pomoć. Naš apel tada je stigao i do Predsednika Srbije G. Aleksandra Vučića, koji je obećao pomoć, ali i do Ministra kulture Republike Srbije Vladana Vukosavljevića, koji je svojim ličnim pismom ukazao na značaj knjižare „Geca Kon“ i pozvao institucije i pojedince da pomognu.

Ovi najnoviji događaji ukazuju da je situacija bukvalno alarmantne prirode, pa molimo najodgovornije ličnosti u Srbiji da hitno povuku konkretne poteze, kako bi se ovaj značajan segment srpskog kulturnog nasleđa sačuvao.