You are here

"PROSVETINE" 72 GODINE

Posle dugog perioda nazadovanja i stagnacije, izdavačko preduzeće “Prosveta” sedamdeset drugi rođendan (osnovana 14. decembra 1944. godine) dočekuje sa novim elanom. Vetar u leđa “Prosveti” je dala odluka Privrednog suda u Beogradu doneta krajem septembra, po kojoj je ova nekada najveća izdavačka kuća u bivšoj Jugoslaviji ušla u period reorganizacije, što nagoveštava da je “Prosveta”, posle neuspele privatizacije, prvi put ponovo u sigurnim vodama.

Posle odluke Vlade Srbije da obaveže državna preduzeća – poverioce “Prosvete” - da dugove te kuće pretvore u kapital, za reorganizaciju “Prosvete” založili su se i privatni poverioci, pa je Privredni sud usvojio njen Unapred pripremljeni plan reorganizacije, pravni dokument zasnovan na jasnim ekonomskim pokazateljma, koji garantuje stabilizaciju preduzeća. Da je već na dobrom putu, “Prosveta” je pokazala i pojavom na nedavnom 61. Međunarodnom sajmu knjiga sa novim zapaženim izdanjima.

“Prosveta” je u oktobru, neposredno pred Sajam knjiga, zajedno sa "Lagunom" izdala jedan od najvećih kineskih bestselera "Šangajska princeza" književnice Danjan Čen, jedne od najpoznatijih i načitanijih spisateljica današnje Kine, prodat u milionskom tiražu širom sveta i preveden na više jezika. Knjiga govori o strahotama kineske Kulturne revolucije i patnjama pripadnice bivšeg kineskog visokog društva u logorima za prevaspitavanje Crvene garde.

"Srbija na istoku" Svetozara Markovića, knjiga koje već skoro tri decenije nema u knjižarama, sa predgovorom Jaše Prodanovića, još jedan je adut “Prosvete” koji je privukao čitaoce. Ovo delo Svetozara Markovića, prvog teoretičara socijalizma kod nas, izdato na 170. godišnjicu njegovog rođenja, ni vek i po od prvog objavljivanja nije izgubilo na aktuelnosti. Četvorica velikana ruske i svetske književnosti, koji kroz svoja dela oslikavaju Rusiju 19. veka onakvu kakva ona zaista jeste - rastrzana između birokratije, klera, lokalnih moćnika i drznika - zastupljeni su u našem izboru pod nazivom “Najlepše ruske priče”. Gogolj, Turgenjev, Ljeskov i Čehov spadaju u najpoznatije predstavnike književnog realizma, a njihovo majstorstvo u pripovedanju ostalo je do dan danas model čak i za mnoge savremene pisce.

Objavljen je i novi roman Ratka Adamovića “Jevanđelje po ribaru”. Ovaj neobični roman iskazuje svu dramatiku vremena u kojem živimo, to je uzbudljiva priča o dobru i zlu, ali i potraga za boljim, blistavijim životom. "Prosveta" je ove godine objavila i novo izdanje kultne knjige Ernesta Hemingveja "Pokretni praznik", o njegovim mladim godinama u Parizu. Ovo autobiografsko delo “fluidnog žanra”, koje je Meri Hemingvej, piščeva četvrta žena, objavila tri godine po njegovoj smrti, podeljeno je na dvadeset pojedinačnih poglavlja i sastoji se od svojevrsnih skica o Parizu s početka XX veka, o mnogim tadašnjim piscima i umetnicima, Hemingvejevom svakodnevnom životu (navike, život sa prvom ženom i sinom, nedostatak novca, druženje i razgovori po kafeima i knjižarama), njegovim poetskim stavovima i, možda najvažnije, njegovoj posvećenosti pisanju.

U delu “Janičarove uspomene ili Turska hronika” opisan je život Konstantina Mihailovića, Srbina iz Ostrovice, poznatog i kao Konstantin Janičar, koji je bio veoma bogat doživljajima svake vrste, usponima i padovima. Ovo delo značajno je kao veoma važan istorijski izvor, jer u čitavoj literaturi o turskom pitanju, koja je cvetala tokom XVI i XVII veka, zauzima jedno od počasnih mesta. Čitaocima će sigurno biti zanimljiv i roman “Firentinski šal” autorke Vesne Radović. Glavna junakinja romana, doktorka Lenka Janković, rođena u porodici starih bokeljskih kapetana, svojom pričom vodi nas kroz zemlju kojom su Mleci suvereno vladali preko 350 godina. Na razmeđini često suprostavljenih i sukobljenih svetova, obeleženim osvajanjima, različitim religijama i interesima, smenjuju se junaci romana, obični mali ljudi, njihove sudbine i karakteri.

Zapaženo je i novo izdanje pesama Pabla Nerude u zbirci pod nazivom“Sunce u repu vetra”, "Izabrani spisi" kineskih filozofa Konfučija, Lao Cea i Čuang Cea, ratni dnevnik "Od Rama do Krfa" Vladislava Petkovića, “Pesme iz Norveške” Desanke Maksimović, zbirka poezije i novi roman Milisava Milenkovića i još dvadesetak novih izdanja. Sa tri romana Ljiljane Habjanović Đurović u jednoj knjizi, “Prosveta” je obnovila ediciju "Veliki romani", u kojoj će se uskoro naći i romani Milutina Uskokovića, Branka Ćopića i Milisava Savića.