You are here

SARADNJA “PROSVETE” SA IZDAVAČIMA IZ NR KINE

Izdavačko preduzeće "Prosveta" objaviće nekoliko knjiga kineskih autora tokom ove i nastupajuće godine, u saradnji sa izdavačima iz NR Kine. Pregovori o tome započeti su tokom Sajma knjiga 2014. godine, kada je NR Kina bila zemlja-gost Sajma knjiga u Beogradu.

Uoči pomenutog Sajma knjiga,"Prosveta" je objavila nekoliko knjiga kineskih autora i autora iz drugih zemalja o kineskoj kulturi, među kojima su “Prostirka za telesnu molitvu”, roman poznatog kineskog pisca iz 19. veka Li Jua, jedan broj časopisa “Književnost”, kao i izuzetna studija ruskog sinologa Igora Liseviča o istoriji kineske književnosti i kulture. Niz smo nastavili ove godine, objavljivanjem knjige “Izabrani spisi”, koja sadrži najvažnjije tekstove osnivač a i nastavljača taoizma i konfucijevske tekstove - od Laocea, najstarijeg među odabranim mudracima drevne Kine, preko Čuangcea do Konfucija.

Ipak, najviše interesovanje među kineskim kolegama izazvalo je izdanje "Male crvene knjižice" Mao Ce Tunga, sa predgovorom profesora Radosava Pušića, direktora Instituta Konfucije u Beogradu, najvećeg autoriteta za kinesku književnost i kulturu u Srbiji, koji je pomogao i oko pripremanja ostalih izdanja "Prosvete" na kineske teme. "Mala crvena knjižica" na srpskom jeziku objavljena je na pedesetogodišnjicu njenog prvog izlaženja u vreme kineske Kulturne revolucije, kada je obeležila tu epohu kineskog razvoja.

U četvrtak 16. juna, dan pred posetu predsednika NR Kine Srbiji, "Prosveti" je stigao poklon grupe izdavača iz Šangaja - kaligrafija sa natpisom "Ozbiljno", koja je ustvari deo jedne od Maovih misli, objavljenih u "Maloj crvenoj knjižici". Kaligrafija ie izložena u izlogu knjižare "Geca Kon" u Knez Mihailovoj ulici, kako bi što više građana moglo da vidi ovo izvanredno umetničko delo.