You are here

SEDAM DECENIJA "KNJIŽEVNOSTI"

Najstariji beogradski književni časopis prešao je put dug sedamdeset godina.

Ideja za časopis nastala je iz posleratne želje za obnovom života uopšte, pa tako i kulture. Prvi broj izlazi 1946. godine pod imenom “Naša književnost”. Sledeće, 1947. godine, menja ime u “Književnost” i počinje da izlazi jednom mesečno. Suosnivači časopisa bili su IRO “Prosveta” i Ministarstvo kulture.

U prvom broju objavljeni su tekstovi Isidore Sekulić, pesme Desanke Maksimović, među kojima i ”Krvava bajka”, pripovetke Jovana Popovića, Iva Andrića, pesme Milana Dedinca, prevod pripovetke Leonida Pervomajskog, pet pesama Oskara Daviča ... a prvi čitalac časopisa bio je Koča Popović.

Protiču godine, nepovoljne okolnosti u društvu i okruženju (Informbiro, raspad Jugoslavije, sankcije...), smenjuju se urednici: Čedomir Minderović, Eli Finci, Zoran Mišić, Vuk Krnjević, Milovan Marčetić, Milan Đorđević, Bogdan A. Popović. Svako daje lični pečat časopisu, unosi novine, i časopis (istina proređeno) opstaje i ostaje najstariji beogradski književni časopis do danas.

U svojim stranicama krije pesme, pripovetke, odlomke romansijerske, memoarske ili putopisne proze, kritike novih knjiga, književno-teorijske, estetičke,filozofske, prevodne tekstove, kao i prikaze savremenih muzičkih, filmskih i pozorišnih događanja. Objavljuju se tekstovi afirmisanih autora, ali se kroz njega afirmišu i mladi autori.

Časopis je sedamdeset godina bio put od dobrih autora, preko dobrih tekstova do vernih čitalaca, a kako putovanjapovezuju ljude u najširem smislu te reči ovaj broj, višeznačno simbolično, posvećujemo putovanju.

Putovanju kao ličnom doživljaju i utisku, podstreku na avanturu, ali i inspiraciji za književno, pesničko, teorijsko, filozofsko ili istorijskorazmatranje i stvaranje. Putovanju kao inspiraciji muzičara, slikara, vajara, fotografa, umetnika uopšte. Putovanju kao večnom sećanju na viđeno i doživljeno, neizbrisivim slikama koje ostaju u našoj svesti i isplivavaju u trenucima duševnog beznađa, vraćajući nam nadu u buduće,goneći nas na pokret i stvaranje.

                                                                                                             M.Mirjanić