You are here

Marko Miljanov – Jozef Holeček

Marko Miljanov – Jozef Holeček
Šifra:
26458
Cena:0,00 RSD
Prosek: 6 (1 glas)

Jozef Holeček je istaknuti češki pisac poslednjih decenija XIX i prvih decenija XX veka, koji se među piscima svoga vremena pre svega istakao svojim književnim i publicističkim radovima iz života slovenskih naroda. Holeček je skoro najveći deo svoje ogromne delatnosti posvetio baš Južnim Slovenima, među kojima je najveću pažnju poklonio Crnoj Gori.

Njegove knjige o Crnoj Gori sadrže ogroman faktički materijal, koji je pisac sakupio najvećim delom na terenu. U svojim delima Holeček je nacrtao mnogo poptreta crnogorskih ljudi, ali je najviše pažnje posvetio Marku Miljanovu. Od svega što je Holeček napisao o crnogorskom vojvodi najveću vrednost ima njegov spis koji je pod naslovom “Marko Miljanov” objavljen 1883. godine. Holeček tu govori o svojim susretima sa Markom Miljanovim, prepričava svoje razgovore sa njim, iznosi njegove poglede na život i na razna politička pitanja, naročito se zadržava na odnosu prema knezu Nikoli.

Jozef Holeček svakako nije prvi uvideo veličinu ličnosti Marka Miljanova, ali su njegovi spisi prva značajna svedočanstva jednog savremenika o slavnom vojvodi.

Pismo: 
Povez: 
Format: 
20cm
Izdavač: 
Prosveta
Godina izdanja: 
2014.

Slični proizvodi: