You are here

NAGRADA „GLIGORIJE VOZAROVIĆ“ KNJIŽARU „PROSVETE“

Rada Aksić, knjižar u Izdavačkom preduzeću „Prosveta" A.D., ovogodišnji je dobitnik nagrade „Gligorije Vozarović" za najboljeg knjižara u 2014. godini, koju svake godine dodeljuje Biblioteka grada Beograda. Nagrada joj je dodeljena na svečanosti povodom 84. rođendana te kulturne institucije.

Rada Aksić, rođena je u Beogradu 1964. godine. Izučila je bibliotekarsku školu knjižarskog smera, 80 -tih godina XX veka kod čuvenog profesora Ljubomira Durkovića-Jakšića. Posle završene srednje škole nalazi posao u IP „Prosvjeta" Zagreb, gde se ističe kao dobar poznavalac izdavaštva i knjižarstva, te svojim radom doprinosi širenju kulture srpskog naroda u Hrvatskoj. 1989. godine, kada je poznati predstavnik i direktor IP" Prosvjete" u Beogradu, Miodrag Draganić, osnovao svoju izdavačku kuću „Draganić", Rada Aksić stupa u radni odnos u ovoj kući i sa velikim entuzijazmom posvećuje se knjizi i knjižarstvu. Pomno prati izdavačku produkciju u Jugoslaviji i Srbiji, uporedo se usavršavajući na mnogim seminarima u organizaciji izdavača i knjižara Jugoslavije. Takođe učestvuje i na međunarodnim seminarima, na kojima dobija nova znanja, iz oblasti izdavaštva, knjižarstva, komercijalnih poslova i marketinga.
Dobro potkovana znanjem najlepšeg poziva na svetu, postavljena je na mesto rukovodioca knjižara „Draganić" u Pančevu i Zemunu, u „Pinkiju", gde godinama radi kao izvanredan knjižarski znalac, organizator poslova i istovremeno edukuje, tj. nesebično prenosi znanje na mlađe kolege knjižare.

Nažalost, izdavačka kuća „Draganić" početkom 21. veka počinje da se gasi, te Rada napušta tu kuću, u kojoj je bila nosilac rada i znanja. Rada Aksić, kao vrhunski knjižar, tih i nenametljiv, svoje znanje, iskustvo, na sreću, od pre tri godine, prenosi u IP Prosveta AD, kao izuzetan medijator između izdavača i čitalaca (kupaca) u knjižari „Geca Kon".

Smatramo s pravom da je Rada Aksić, zbog svog dosadašnjeg pokazanog rada na popularizaciji knjige i knjižarstva, sasvim zaslužila ovo prestižno priznanje.