You are here

NAGRADA "GORDANA BRAJOVIĆ" ZORICI BAJIN ĐUKANOVIĆ, AUTORU "PROSVETE"

Žiri 18. književnog susreta "Gordana Brajović“ proglasio je knjigu "Dan od leta", pesnikinje Zorice Bajin Đukanović, u izdanju Izdavačkog preduzeća "Prosveta" iz Beograda za najbolju knjigu namenjenu deci u 2014. godini.

Odluka je doneta u Centru za kulturu i umetnost u Aleksincu, a ove godine nagrada "Gordana Brajović" je ravnopravno dodeljena još jednom autoru, Milomiru Kragoviću i njegovoj knjizi "Na metli koja svetli", u izdanju "Evrođuntija"iz Beograda.

Knjiga "Dan od leta", pesnikinje Zorice Bajin Đukanović" predstavljena je jesenas na Sajmu knjiga u Beogradu i bila je jedno od najzapaženijih izdanja „Prosvete“ za 2014. godinu. „Sve se manje piše za decu, sve se manje razgovara sa decom. Kao da su ih svi prepustili agresivnim tehnološkim pomagalima, još agresivnijim medijima. To, međutim, ne čini Zorica Bajin Đukanović, koja svojim pesmama pokazuje da su deca još deca, da je priroda oko njih još lepa i da može da bude inspiracija za jedno lepo i srećno odrastanje, ma kakve teškoće bile. Ilustracije Srđana Pečeničića dodaju ovoj knjizi malo klasičnog starinskog „šmeka“ i govore nam da vreme kada je za decu pisao Jovan Jovanović Zmaj nije prošlo. On ima svoje naslednike“, piše u katalogu „Prosvete“ za 2014.

U saopštenju žirija izražavaju se želje autorki „da i dalje piše ovako lepe i tople knjige za decu, ali i sve one koji su sačuvali dete u sebi“. Svečanost dodele nagrade piscima, ovogodišnjim laureatima, kao i mladim stvaraocima biće održana 25.aprila 2015.sa početkom u 12.sati u Aleksincu, u Centru za kulturu i umetnost.