You are here

PROMOCIJA KNJIGE O VUKU BRANKOVIĆU

U salonu “Prosvetine” knjižare “Geca Kon”, održana je promocija knjige u izdanju IK „Evoluta“, pod nazivom “Vuk Branković - slavni i velmožni gospodin”, autora dr Marka Šuice.

O knjizi su govorili autor, kao i dr Radivoj Radić i dr Đorđe Bubalo

Vuk Branković, jedna od najznamenitijih ličnosti srpske srednjovekovne istorije, ostao je zapamćen do današnjih dana iz pogrešnih razloga. O najvećem srpskom antiheroju mit je nastao i negovan je u osloncu na nepouzdano epsko sećanje i iskrivljen doživljaj davnih vremena.

U ovoj knjizi Marko Šuica opisuje istorijske događaje i ličnosti, delove privlačnih legendi koje se lako pamte, dugo traju i teško razobličavaju.

Pisac se potrudio da odgovori na sledeća pitanja:

Zašto je taj dugovečan trag, zasnovan na imaginarnom, a ne na stvarnom obeležio kolektivnu uspomenu na Vuka Brankovića?

Zašto je Vuk Branković jedan od najuticajnijih plemića druge polovine XIV veka postao negativan epski junak, simbol prevare, izdajstva i bezobzirnosti?

Gde su koreni negativnog stava prema srpskom plemiću koji sežu u dublju prošlost, a oblikovani su državnim prilikama nakon Kosovske bitke, zapravo borbom za političku prevlast između dve najvažnije srpske porodice - Lazarevića i Brankovića?

Zašto i kako se dogodilo da najveći uticaj na izobličavanje istorijske istine bude zapis iz XVII veka u zapisu Mavra Orbina gde leže koreni negativnog stva prema Vuku Brankoviću

Na stranicama ove knjige ispisana je istorija Vukovog života u duhu biografske pripovesti autor povezuje fragmente koji su nam preostali iz oštećene pisane zaostavštine i pruža utemeljenu istorijsku predstavu o mestu i ulozi Vuka Brankovića u prošlosti srpskog srednjeg veka.

 

 

Inače, pre više od sto godina napisana je jedna, za ono vreme, sjajna i sveobuhvatna studija o Vuku Brankoviću, koja je predstavljala prelomni iskorak ka istorijskoj rekonstrukciji utemeljenoj na izvorima i naučnoj metodologiji. Spletom različitih okolnosti, ti rezulati su nekako potisnuti isključivo u okvire nauke, dok je u svesti naroda i dalje ostao onaj Vuk koji nije postojao u stvarnosti, već samo u umotvorinama narodnih pripovedača i pevača. Na početku XXI veka u srpskom društvu ponovo se javila potreba da se još jednom ukaže na najveće nedoumice i zablude koje su vekovima udaljavale uspomenu na Vuka Brankovića od istorijske suštine i koje su od njega načinile jedinstven nacionalni simbol izdaje.