You are here

VESNA RADOVIĆ DOBITNICA NAGRADE "MILAN RAKIĆ"

Naša autorka Vesna Radović ovogodišnji je dobitnik književne nagrade "Milan Rakić", koju svake godine dodeljuje Udruženje književnika Srbije (UKS) za najbolju pesničku knjigu u protekloj godini. Vesni Radović je ovo priznanje pripalo za knjigu pesama pod nazivom “Na čaju kod Ljilje Brik”, u izdanju IP “Prosveta”. Zbirka “Na čaju kod Ljilje Brik” sastavljena je iz dva tematska ciklusa: prvi je posvećen ruskim pesnicima i njihovim temama, dok u drugom delu autorka peva o ruševinama ljubavi, one koja je bolno prešla iz života u uspomenu i koju pesnički subjekt doživljava i opevava kao gorki talog iskustva prošlog vremena.

“Da poezija jeste jedno izvanredno provetravanje jezika, buđenje dubokih magneta među rečima i znakovima, jedan daroviti zaveslaj huka uma i milja duha, i svih onih zaumnih i zadušnih predela, govori nam i rukopis ove najnovije knjige pesama Vesne Radović, pod jako sugestivnim i izazovnim naslovom „Na čaju kod Ljilje Brik“. Sam naslov nas upućuje svojom asocijacijom, i svojom sugestijom na jedan kako poetički tako i, u geografski duhovnom smislu određeni prostor slovenstva i pravoslavlja. Sama dva ova ključna pojma iz naslovne sintagme, čaj, i Ljilja Brik, odaju i upućuju čitaoca na tematski krug ruskog pesništva,” ističe u svojoj recenziji književnik Blagoje Baković.

Biti na čaju kod Ljilje Brik, nastavlja Baković, znači učestvovati u razgovoru o velikoj ljubavi, o velikim temama sa onom koja je bila povod jedne od najvećih i najopevanijih ljubavi između nje i Vladimira Majakovskog, koja je ovom svetu donela jednu od najlepših ljubavnih pesama čovečanstva.

“A čaj i čajanka kao uobičajeni ritual ruskih druženja i okupljanja, otkrivaju nam, na motivskom i emotivnom planu jedan bliskiji, intimniji i familijarniji uvid u sapesničko i sasestrinsko doživljavanje ne samo te ljubavi, nego i ljubavi prema ruskoj poeziji i ruskim pesnicima. U potrazi za istinskom ljubavlju Vesna na jednoj strani nalazi ishodište u onoj večnoj, hrišćanskoj ljubavi, a na drugoj strani u ljubavi prema slovenskoj i pravoslavnoj majčici Rusiji. Ta dva užeta njenog pesničkog glasa natopljena su setnim osećanjem prema zavičaju i detinjstvu na jednoj, i povratku čvršćoj i tradicionalnijoj organizaciji stiha, naročito u rimi, na drugoj strani. Takva dva dela istog užeta su svezala zreli i plodonosni snop njenog poja u knjizi „Na čaju kod Ljilje Brik“, zaključuje Baković.

Inače, nekoliko pesama iz ove zbirke već su ranije nagrađene na pesničkim konkursima u zemlji i region, na kojima je autorka Vesna Radović već godinama unazad skoro uvek među laureatima. Nagrada dobitnici biće uručena na svečanosti u Udruženju književnika Srbije uskoro.