You are here

DEJANU DIMITRIJEVIĆU URUČENA "VIBOVA NAGRADA"

Dejan Dimitrijević Mita, satiričar iz Beograda, dobitnik je nagrade "Vladimir Bulatović Vib" za 2015. godinu, koju list "Politika" dodeljuje najboljem mladom satiričaru. Dimitrijeviću je ova nagrada uručena danas, 8. marta, na dan kada bi veliki Vib napunio 85. godina, u prostorijama pomenutog lista, za dosadašnje stvaralaštvo, a pre svega zbirku "Nepodmitljive priče", koju je krajem prošle godine objavilo Izdavačko preduzeće „Prosveta“.

Žiri koji su činili književnik i književni kritičar Vitomir Teofilović, satiričar Aleksandar Čotrić i urednik "Politike" Petar Mićković, konstatovao je da Dimitrijević u svojim pričama “oživljava duh vibovske novinske i književne satire, nastavlja je i uzdiže.”

“Naš ovogodišnji laureat ozbiljno je shvatio pisanje humora i na sebe je preuzeo odgovornu obavezu, po kojoj „satiričar ima dužnost da gleda i kazuje i da bude na straži ljudskih dužnosti.” Njegove najuspelije priče možemo nazvati intelektualno-parodičnom satirom, jer je u njihovoj osnovi revolt zbog stanja u društvu, izneverenih obećanja, bahatosti i neobrazovanosti onih koji vladaju, bogaćenja manjine i siromašenja većine stanovništva, medijskih manipulacija, pretnji i pritisaka prema onima koji misle drugačije”, istakao je u obrazloženju nagrade član žirija Aleksandar Čotrić.

Kako je istaknuto, Dimitrijević vešto razobličuje, ne samo patologiju društvenog i političkog života, njegovo naličje i posebno komičnu i ružnu stranu vlastodržaca, već raskinkrava i onu tamnu stranu našeg kolektivnog mentaliteta.

“Mitine priče su raznovrsne, jer u nekima od njih preovlađuje blag, benigan, relaksirajući humor. U drugima je taj humor oštriji, žešći, a u nekim od najboljih priča dominiraju fantastika, alegorija, crni humor, logika apsurda i nemilosrdna satira. Dimitrijević je u preduzeću, u kojem je radio, ostao bez posla. Za Dimitrijevića satiričara posla ima u izobilju i kako stoje stvari, biće ga sve više”, zaključio je Čotrić.

Nagrada je Dimitrijeviću uručena na dan kada bi Vladimir Bulatović Vib napunio 85 godina, a laureat je istakao da je ogromna čast dobiti priznanje koje nosi ime legende novinske i književne satire i da će se truditi da to opravda.

"Moj deda je rođen 1931. kada i Vib, Vibova majka je bila učiteljica kao i moja supruga. Vibov otac je bio sudija za prekršaje, a ja svakog dana očekujem da dobijem poziv od sudije za prekršaje. Vib je uređivao Politikin Zabavnik uz koji sam ja odrastao. Vib je pisao satiru, ja se trudim da je pišem", ispričao je Dimitrijević, zahvalivši se žiriju i “Prosveti”.

Ova nagrada se dodeljuje od 1995. godine, u znak sećanja na jednog od najvećih srpskih satiričara i urednika i novinara „Politike“ Vladimira Bulatovića Viba (1931-1994). Dejan Dimitrijević Mita je rođen 1977. godine u Beogradu. Piše satirične priče, pesme i aforizme. Objavio je knjige pesama „Dobra knjiga“ i „Papir trpi sve“ i knjigu priča „Nepodmitljive priče“. Radove objavljuje u „Politici“, „Novostima“, „Etni“ i drugim novinama i časopisima. Član je Udruženja književnika Srbije.