You are here

Blog

POZDRAV NOVOM POČETKU

POZDRAV NOVOM POČETKU

Nije uobičajneno, ali nije ni zabranjeno da kritičar prikaz jedne knjige iz aktuelne pesničke produkcije započne opisujući svoj doživljaj prilikom prvog susreta sa tom knjigom kao pojavom. Ime autora bilo mu je odnekud poznato, ali odakle? Iz beleške o piscu je shvatio: za prethodnu knjigu, svoj prvenac, Radmilo Đurović je dobio Brankovu nagradu. Samo, to je bilo pre tridesetak godina. Pune tri decenije su prošle dok Đurović nije objavio drugu knjigu, onu koju, kako se često kaže, čini pesnika.

KAKO JE "HAZARSKI REČNIK" DOVEO DANJAN ČEN U BEOGRAD

KAKO JE "HAZARSKI REČNIK" DOVEO DANJAN ČEN U BEOGRAD

Knjiga Danjan Čen "Zemlja lovaca na snove", sa podnaslovom "Geografsko čitanje Hazarskog rečnika", izuzetno popularne autorke u NR Kini, sa milionskim tiražima, je svojevrstan omaž Srbiji, njenoj kulturi, prošlosti, ali i sadašnjosti. Knjiga je bogato ilustrovana fotografijama, od kojih je mnoge snimila sama autorka.

DVA VEKA VUKOVOG "SRPSKOG RIJEČNIKA"

DVA VEKA VUKOVOG "SRPSKOG RIJEČNIKA"

Pre tačno dvesta godina, 1818. godine, u štampariji jermenskog manastira u Beču, štampan je Srpski riječnik Vuka Stefanovića Karadžića. Rečnik je sadržao 26.270 reči koje su se u to vreme koristile u narodnom govoru u Srbiji i Vojvodini, koja je tada bila u sastavu Austro Ugarske.

STO GODINA OD SMRTI GAVRILA PRINCIPA

STO GODINA OD SMRTI GAVRILA PRINCIPA

Izdavačko preduzeće „Prosveta“ u petak u 12 časova u galeriji knjižare „Geca Kon“, Kneza Mihaila 12 u Beogradu, priređuje koncert posvećen Gavrilu Principu, povodom sto godina od njegove smrti. Na koncertu će učestvovati Jovana Savić (13), violina, pobednica više međunarodnih takmičenja, i Nina Savić, klavir.

KUPUJTE KNJIGE U "PROSVETI"

KUPUJTE KNJIGE U "PROSVETI"

Izdavačko preduzeće „Prosveta“ jedna je od retkih izdavačkih kuća koje na ovim prostorima traju decenijama, a kroz tradiciju izdavača Gece Kona i više od jednog veka. Nekada najveća i najuglednija izdavačka kuća Jugoslavije, “Prosveta” je prošla kroz brojne nedaće, ali je uprkos tome uspevala da opstane sve do danas. Procenjuje se da je IP “Prosveta” za vreme svog postojanja objavila preko 10.000 knjiga i publikacija, enciklopedija, rečnika, priručnika, sabranih dela značajnih književnika.

DA LI KNJIGA MOŽE PROMENITI SVET?

DA LI KNJIGA MOŽE PROMENITI SVET?

Može li knjiga da promeni svet je pitanje odvajkada. Pored opisivanja realnosti na razne načine, pa čak i u obliku žanra naučne fantastike, menjanje stvarnosti je cilj svakog pisca i pesnika. Bez obzira na formu i temu, iza svega je ipak čovek koji pokušava da govori o svom pogledu na stvari. Na taj način stvaralac ispunjava pre svega ličnu misiju koja je orijentisana na unutrašnja istraživanja, koja bi trebalo da dovedu do jasnijeg reda u njemu samom. Tek potom, kada delo dođe do svojih čitalaca, njegova misao postaje opšta.

ANDRIĆ I "PROSVETA"

ANDRIĆ I "PROSVETA"

Da li bi ijedna druga izdavačka kuća mogla da zamisli takav početak? Samo nekoliko nedelja posle osnivanja, krajem decembra 1944, dva meseca posle oslobođenja Beograda, u njene prostorije u Čika Ljubinoj 1 ušao je jedan od najpoznatijih jugoslovenskih pisaca međuratnog doba, koga je rat zatekao u diplomatskoj službi. Okupaciju je proveo pišući, u samozatočeništvu u jednom beogradskom stanu, a plod svoga rada, roman koji će proslaviti ne samo njega, nego i zemlju iz koje potiče, ponudio je baš toj izdavačkoj kući.

BRANISLAV NUŠIĆ U KNJIŽARI "GECA KON"

BRANISLAV NUŠIĆ U KNJIŽARI "GECA KON"

Jedan od najboljih srpskih knjižara i izdavača Geca Kon u svojoj knjižari u Knez Mihailovoj ulici br. 12 imao je poseban sto za pisce i pesnike - sve ljude od pera. Za tim stolom uvek su mogli da se odmore, popričaju, dobiju kafu, piće, ponekad meze, jer je Geca voleo da se njegovi autori osećaju u knjižari kao u svom domu. Mnogi od srpskih književnih besmrtnika, čije fotografije sada krase knjižaru, sedeli su često za tim stolom.

ANDRIĆEVE POTRESNE PRIČE O VELIKIM UMOVIMA

ANDRIĆEVE POTRESNE PRIČE O VELIKIM UMOVIMA

U dubokoj senci velikih romana i sjajnih pripovedaka ostali su eseji i kritike Ive Andrića. Pre tri godine “Prosveta” je objavila njegove tekstove o srpskim piscima, a sledećeg meseca kod istog izdavača pojaviće se i Andrićevi tekstovi o stranim piscima, u čast 125 godina od piščevog rođenja.

Kao i prethodno, i ovo delo, priredila je Zadužbina “Ive Andrića”, čiji upravnik Žaneta Đukić Perišić, za “Novosti”, kaže:

SOKOLI PRENELI OSTATKE GAVRILA PRINCIPA

SOKOLI PRENELI OSTATKE GAVRILA PRINCIPA

Možda bi kao dopunu odličnog teksta o sokolskoj organizaciji, objavljenom u „Politici“ 9. aprila 2017. pod nazivom „Sokoli kao preteče olimpijaca“, trebalo objaviti i informaciju o tome da su sokoli posle Prvog svetskog rata preneli u otadžbinu ostatke Gavrila Principa i drugih atentatora, iz Češkog grada Terezina, u čijoj su tvrđavi-zatvoru oni okončali svoje mlade živote. Nedeljko Čabrinović umro je 20. januara 1916, Trifko Grabež 21. oktobra 1916. Najduže je zatvorske muke izdržao Gavrilo Princip koji je umro 28.

Stranice