You are here

Blog

DVE DECENIJE BEZ SVETE LUKIĆA

DVE DECENIJE BEZ SVETE LUKIĆA

Na današnji dan pre 20 godina umro je književnik Sveta Lukić. Lukić (Beograd, 18. oktobar 1931 - Beograd, 31. januar 1997) je bio književnik, estetičar, književni istoričar, filmski, radio i televizijski scenarista.

SVETOZAR MARKOVIĆ: KAKO JE STVORENA BIROKRATIJA U SRBIJI

SVETOZAR MARKOVIĆ: KAKO JE STVORENA BIROKRATIJA U SRBIJI

Kada neko živi ukupno manje od tri decenije, a za kratkog života bude prepoznat kao jedan od najvećih umova tadašnje Srbije, kada tokom tog kratkog života snažno utiče na mišljenje svojih savremenika i na svekoliku javnost jedne (ma koliko male) zemlje, kada ostavi za sobom neizbrisivo delo, on samo može da se nazove jednom od najvećih ličnosti koje je Srbija imala.

70 GODINA ČASOPISA “KNJIŽEVNOST”

70 GODINA ČASOPISA “KNJIŽEVNOST”

Časopis „Književnost“, najstariji beogradski književni časopis, ove godine obeležava 70 godina postojanja. Počev od januara 1946. godine, časopis je bio i ostao aktivan učesnik u književnom životu na ovim prostorima, utičući na književne tokove, dajući presek aktuelnosti u poeziji, prozi i esejistici u svetu i kod nas, istovremeno predstavljajući kritičku hroniku savremene književnosti. Jedan od osnovnih ciljeva ovog časopisa jeste otkrivanje novih imena darovitih stvaralaca, kao i proverenih pisaca (stvaralaca) u poeziji, prozi i kritici.

BOB DILAN I NOBELOVA NAGRADA

BOB DILAN I NOBELOVA NAGRADA

Za razliku od mnogih koji se ovih dana na FB naprasno pretvoriše u vatrene obožavaoce Boba DIlana, ja čoveka slušam dugo i umereno. Nisam ga slušao onako u prolazu, već sam i davao novac za njegovu muziku i posvećivao joj vreme. Inače, ne pričam ovo da bih ‘moralisao’ nego da bih dokazao da je poštovanje prema Dilanovom radu stvarno, pre nego što iznesem mišljenje u vezi sa nagradom koju je dobio.

DANILO KIŠ: GORKI TALOG ISKUSTVA

DANILO KIŠ: GORKI TALOG ISKUSTVA

Danilo Kiš, jedan od najznačajnijih srpskih pisaca druge polovine 20. veka, rođen je na današnji dan, 22. februara 1935. godine. Kiš je bio jedna od najmarkantnijih ličnosti u književnim krugovima 60-ih i 70-ih godina prošlog veka i veoma plodan autor, kome je, kako su mnogi ocenili, Nobelova nagrada izmakla jedino zbog prerane smrti. U njegova najznačajnija dela ubrajaju se "Mansarda", "Bašta, pepeo", "Peščanik", "Grobnica za Borisa Davidoviča", "Enciklopedija mrtvih", "Čas anatomije", a mi vam predstavljamo odlomak iz knjige “Gorki talog iskustva”, koju je “Prosveta” objavila 2006.

BEZVREMENSKA SATIRA RADOJA DOMANOVIĆA

BEZVREMENSKA SATIRA RADOJA DOMANOVIĆA

Radoje Domanović je najistaknutiji pisac satirične pripovetke u srpskoj književnosti epohe realizma. Rođen je na današnji dan, 16. februara 1873. godine u porodici seoskog učitelja u selu Ovsište kod Kragujevca. Kao profesor srpskog jezika i kljiževnosti radio je u gimnazijama u Vranju, Pirotu i Leskovcu, ali je zbog političkih uverenja često proganjan, premeštan i otpuštan sa posla. Političke prilike za vreme vladavine Aleksandra Obrenovića opredelile su Domanovića za političku i društvenu satiru i tu je on ostvario nekoliko izvrsnih satirično-alegorijskih pripovedaka.

ISIDORA SEKULIĆ - SLIKARKA LEPOTA NORVEŠKE

ISIDORA SEKULIĆ - SLIKARKA LEPOTA NORVEŠKE

“Pisma iz Norveške” Isidore Sekulić proglašena su najlepšim putopisom u srpskoj literaturi i uvrštena su u obaveznu školsku lektiru. Pisma su prvi put izašla u Srbiji 1914. godine pred početak Prvog svetskog rata, a drugo izdanje se pojavljuje tek 37 godina kasnije. Ova knjiga predstavlja virtuozni opis nadaleko poznate mistične Norveške prirode i surovog života tadašnjih Norvežana, a “Prosveta” je objavila novo izdanje ove neponovljive knjige 2014. godine.

SRBI IZMEĐU RUSIJE I EVROPE

SRBI IZMEĐU RUSIJE I EVROPE

Izdavačka kuća "Prosveta", objavila je knjigu "Srbi između Rusije i Evrope" sa pratećim komentarima priređivača, Živote Ivanovića, u kojoj su u najvećoj meri sabrane misli i ideje velikog ruskog pisca Fjodora Mihailoviča Dostojevskog, kako bi južnoslovenski narodi, a naročito Srbi, kao vodeća nacija na ovom delu Balkana, trebalo da se odnose prema Zapadu, a kako prema Rusiji. Zanimljivo je da su, toliko godina kasnije, zapažanja velikog pisca i dalje aktuelna, a Srbija podeljena između Istoka i Zapada... Donosimo odlomke:

Između Rusa i Engleza

Četiri romana za ljude u žurbi

Četiri romana za ljude u žurbi

Ako ste ikada nekome pokušali da objasnite radnju nekog romana u svega par rečenica, znate koliko to može smešno da zvuči. Vođen tom idejom, strip autor Henrik Lange napisao je (i nacrtao) knjigu "90 klasičnih romana za ljude u žurbi", sažet prikaz klasika svetske književnosti u četiri ilustracije. Knjiga je na srpskom jeziku izašla 2009. godine u izdanju IPS-a, tiraž je odavno rasprodat, a mi vam prikazujemo nekoliko stranica ove već zaboravljene knjige i nadamo se da ćemo je uskoro videti u novom izdanju.

 

 

Svaki narod ima vladu kakvu zaslužuje

Svaki narod ima vladu kakvu zaslužuje

„U turskoj Srbiji nema ni plemstva, ni vrlo velikih zemljoposednika, nema ni industrijalaca, ni izuzetno bogatih trgovaca – zato se stvorila nova birokratska aristokratija, koja se sastoji od mladih ljudi, školovanih najvećim delom o državnom trošku u Odesi, Moskvi, Peterburgu, Beču, Nemačkoj, Švajcarskoj, Parizu. Dok su mladi i ne stignu da se iskvare u državnoj službi, oni se u većini odlikuju vatrenim rodoljubljem, čovekoljubljem, potpuno iskrenim liberalizmom i čak u poslednje vreme demokratizmom i socijalizmom.

Stranice