You are here

IN MEMORIAM: MILAN KOMNENIĆ, UREDNIK I AUTOR „PROSVETE“ (1940. - 2015.)

Istaknuti književnik, esejista, antologičar, urednik i prevodilac, dugogodišnji urednik u Izdavačkom preduzeću „Prosveta“, Milan Komnenić umro je jutros (24. jula 2015.) u 75. godini.
Komnenić je ponikao u srpskoj Hercegovini. Rođen je 8. novembra 1940. godine u Pilatovcima kod Bileće. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Bio je predavač na univerzitetima u Francuskoj, Italiji i SAD. Bio je savezni sekretar za informisanje SR Jugoslavije od 18. januara 1999. godine.
Milan Komnenić spada u onu grupu pisaca koji iz knjige u knjigu teže ka novinama i originalnosti. Uređivao je književne časopise Vidici, Deloi Relation, a radio je i kao urednik u izdavačkoj kući “Prosveta”. Kao urednik u “Prosveti” pokrenuo je, između ostalog, i edicije “Prosveta”, “Erotikon” i “Hispanoamerički roman”.
Dobitnik je književne nagrade “Mladosti” i nagrada “Milan Rakić” i “Isidora Sekulić”. Prevodio je sa italijanskog, francuskog, španskog i nemačkog jezika.
Objavio je dvadeset jednu zbirku pesama, četiri knjige ogleda, dve antologije, više od 200 članaka. Preveo je pedeset knjiga. Od pesama koje je objavio poznatije su "Izgon", "Opela", "Uznesenje", "Gvozdena loza", "Noć pisana noću" i druge.
Njegove prve pesme teže da obnove nepravedno zanemarenu prošlost, dok se kasnije Milan Komnenić okreće antipoeziji. Veliki broj pesama je ostvario po načelima kritičkog neorealizma. Njegove pesme su uvršćene u više antologija, a poezija i eseji prevedeni su na mnogo jezika (francuski, italijanski, engleski, ruski, slovački, mađarski, rumunski, poljski, slovenački i makedonski).
Milan Komnenić bio je jedan od poslednjih književnika u Srbiji koji su živeli svoju poeziju i stvaralaštvo. Njegova ljubav prema životu najviše se odrazila u njegovim erotskim esejima, pesmama i opštem pristupu eriotici, kao umetnosti življenja.