You are here

NOVO IZ "PROSVETE": ERNEST HEMINGVEJ - "POKRETNI PRAZNIK"

„Pokretni praznik”, jedna od poslednjih knjiga američkog nobelovca Ernesta Hemingveja, puna slika iz piščevog života u Parizu u periodu između 1921. i 1926. godine, novo je izdanje Izdavačkog preduzeća “Prosveta”, kojom jedna on naših nastarijih izdavačkih kuća, posle kraćeg zatišja zbog priprema reorganizacije, obeležava svoj povratak među čitaoce.

“Pokretni praznik” je autobiografsko delo “fluidnog žanra”, koje je Meri Hemingvej, piščeva četvrta žena, objavila tri godine po njegovoj smrti, uz napomenu da ju je on s prekidima pisao od 1957. do 1960. godine. Ova knjiga je, kako je u pogovoru knjige navela Aleksandra Žeželj Kocić, jedan od vodećih poznavala angloameričke književnosti kod nas, koja je doktorirala na delima slavnog pisca, prevashodno važna zato što nam dvostruko otkriva Hemingveja kao književnog junaka – najpre pristrasno, jer pisac ovde govori o sebi i svom pisanju, potom nepristrasno, jer kao dobitnik Nobelove nagrade za književnost tuđim i zrelijim očima posmatra sopstvenu mladost.

Podeljen na dvadeset pojedinačnih poglavlja, “Pokretni praznik” se sastoji od svojevrsnih skica o Parizu s početka XX veka, o mnogim tadašnjim piscima i umetnicima, Hemingvejevom svakodnevnom životu (navike, život sa prvom ženom i sinom, nedostatak novca, druženje i razgovori po kafeima i knjižarama), njegovim poetičkim stavovima i, možda najvažnije, njegovoj posvećenosti pisanju, opsesiji da postane „dobar američki pisac”.

“Naglašena skopčanost Hemingvejevog života i dela, kao i njegova „invencija iz iskustva”, tj. postavka o naročitom mešanju fikcije i stvarnosti, usmeravaju čitaoce na pomisao da je Hemingvejevo stvaralaštvo jedna velika autobiografija zaodenuta u beletrističku formu,” – kaže Aleksandra Žeželj-Kocić u pogovoru ove neponovljive knjige, koju možete kupiti u "Prosvetinim" knjižarama "Geca Kon" u Knez Mihajlovoj ulici i "Libero" u Mekenzijevoj, kao i poručiti preko naše internet prodavnice.