You are here

NOVO U „PROSVETI“ : ROMAN „AVENIJA HROMIH DUŠA“

Roman „Avenija hromih duša“ Ratomira Boškova Đurišića najnovija je knjiga u izdanju Izdavačkog preduzeća „Prosveta“. Ovo neverovatno svedočenje o jednom vremenu je knjiga koja svojim prirodnim tokom bukvalno čita samu sebe. To je i roman, i porodična hronika, ali i hronika jednog vremena, delo koje govori o bezgraničnim usponima i padovima ljudskog bića.
Razvoj radnje i sled događaja prebacuju nas iz jednog u drugi kraj Jugoslavije, u nacističke logore, u predele uhvaćene u kovitlac strašnog Drugog svetskog rata, koji je u potpunosti ogolio sve naše mane, izveo na scenu sve najstrašnije ljudske nagone, čija je samrtnička igra donela toliko stradanja i bola.
U ovom delu stvarnost i ono što bi mogla da bude stvarnost, opisivanje stvarnih događaja i skoro mitska povest jednog veoma malo poznatog kraja Istočne Srbije, mešaju se u stvaralačkoj radionici čoveka koji je potomak i svedoka i učesnika, ali i njihov zatočenik, zakleti poštonoša, koji istinu treba da dovede na prag večnosti i da je onda pusti da ide dalje.
Ovo delo Ratomira Đurišića specifično je i po izvanrednom poznavanju jezika i govora različitih krajeva nekadašnje Jugoslavije, čime pisac daje još jedan veliki dar mestima u kojima je proveo značajan period svog života. Knjigu možete kupiti u „Prosvetinoj“ knjižari „Geca Kon“ u Knez Mihajlovoj 12, u Beogradu, kao i naručiti putem našeg sajta.