You are here

PRIPREME „PROSVETE“ ZA OVOGODIŠNjI SAJAM KNjIGA

       Nekoliko reprinta svojih čuvenih izdanja, novi romani i zbirke poezije , ali i knjige sa tematikom Prvog svetskog rata, biće aduti beogradske „Prosvete“ na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu, oktobra ove godine. Dok sprema Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) preduzeća, koji treba da joj obezbedi dalji opstanak, Izdavačko preduzeće „Prosveta“ je nastavilo sa svojom osnovnom delatnošću, izdavaštvom, kako bi plodno započelo svoju osmu deceniju postojanja. Reprinti knjiga kao što je delo Jovana Cvijića „O balkanskim psihičkim tipovima“, „Janičarove uspomene“ Konstantina Mihailovića, „Marko Miljanov“ Jozefa Holečeka, „Proza“ Mihaila Ljermontova, „Pisma iz Norveške“ Isidore Sekulić, kao i „Pesme iz Norveške“ Desanke Maksimović, već se nalaze u knjižarama „Prosvete“i veoma su tražene, čak i od strane mlađih čitalaca.

      Među knjigama o Prvom svetskom ratu treba izdvojiti ratni dnevnik Vlastimira Petkovića „Od Rama do Krfa – do poslednjeg čoveka“, o ofanzivi nemačkih i austrijskih snaga 1915. godine na Srbiju, kada su jedinice srpske vojske iz okoline Stiga dobile zadatak da što duže zaustavljaju odsudnu ofanzivu napadača, kako bi omogućile povlačenje glavnine i naroda preko albanskih gudura. Ovu knjigu „Prosveta“ je izdala u saradnji sa gradom Požarevcom i opštinom Veliko Gradište, pred obeležavanje stogodišnjice početka nemačko-austrijske ofanzive u oktobru.

     „Prosveta“, zajedno sa Izdavačkim preduzećem „Rad“, priprema i ponovno izdanje knjige „Ka pobedi“ Aleksandra Đurića, koju je pre skoro osam decenija izdao Geca Kon, a u kojoj se govori o dve divizije srpskih dobrovoljaca iz Rusije, koje na vreme 1918. stižu na Solunski front, da se pridruže pobedonosnom povratku srpske vojske u porobljenu otadžbinu. Ovo jedinstveno svedočenje dragoceno je i zbog do sada nepoznatih informacija o revoluciji u Rusiji, čiji su svedoci bili srpski vojnici, raniji pripadnici austrougarske armije, okupljeni u dobrovoljačkim divizijama. „Prosveta“ namerava da izda i ostala dela Aleksandra Đurića, njegova svedočanstva o Balkanskim ratovima, Prvom i drugom svetskom ratu, za koje je autor svojevremeno nagrađivan od strane Srpske akademije nauka i umetnosti.

    Na ovu tematiku nastavlja se i knjiga kratke proze „Golubica kralja Petra Prvog“ Vlastimira Stanisavljevića Šarkamenca, a, uz nju, o novijoj istoriji govori studija o razaranju Jugoslavije Aleksandra Dikića „Nastanak i nestanak jedne države“. „Prosveta“ je tokom 2015. godine izdala čak pet zbirki poezije: Nenad Grujičić „Svetlica“, Antologiju savremene bugarske poezije ( na srpskom i u bugarskom originalu ) „Pred zvezdanim vratima“ Milana Dimitrijevića, „Mama i tata samoglasnici“ Vojislava Vukotića, „Carstvo ždralova“ Mirjane Stakić i „Vidljivo i potom“ Slobodana Lazovića.

    Pet romana i dve knjige kratke proze značajan su deo ovogodišnje izdavačke produkcije „Prosvete“. „Zločin i kazna pukovnika Kalamande“ Branka Perića je jedan od dva romana ovog sarajevskog pisca ( „ Povratak pukovnika Kalamande“ objavljen je 2014. ) sa tematikom iz poslednjeg građanskog rata u Bosni i Hercegovini. Roman „Ničija zemlja“ Milentija Đorđevića, objavljen u „Prosveti“ ušao je u najuži izbor za najbolji roman Zavoda za udžbenike u Istočnom Sarajevu, a takođe su zapaženi romani Miodraga Ristovića „Neka je mir dušama njihovim“ i „2036. Serbia“ Mirka Miloradovića. Knjige kratke proze „Izabrane priče“ Dragutina Minića Karla, kao i „Noći skribomana“ Dalibora Vitanovića već se nalaze među najtraženijim knjigama u knjižarama „Prosvete“, što daje nadu da ovogodišnja izdavačka produkcija i na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu bude zapažena.