You are here

Firentinski šal – Vesna Radović

Firentinski šal – Vesna Radović
Šifra:
00953685478
Cena:0,00 RSD
Prosek: 4.6 (5 glasova)

DRUGO IZDANJE

Glavna junakinja romana, doktorka Lenka Janković, rođena u porodici starih bokeljskih kapetana, svojom pričom vodi nas kroz vodu i zemlju kojom su Mleci suvereno vladali preko 350 godina.

Na razmeđini često suprostavljenih i sukobljenih svetova, obeleženim osvajanjima, različitim religijama i interesima, smenjuju se junaci romana, oličeni u običnim malim ljudima, njihovim sudbinama i karakterima. Povremeno se čini kao da su ti "slani ljudi" izronili iz samog mora, mirnog lii zahvaćenog nevremenom, svejedno.

Njena kratka mladalačka ljubav, prekinuta prvim barikadama i granatama u Sarajevu, nesuđeni slikar i ambasador male zemlje u okruženju, njegova ekselencija Jakov Baruh, pronalazi je nakon višegodišnjeg pokušavanja da sazna šta je sa njom.

Naizgled različite, a tako slične sudbine dvoje sredovečnih intelektualaca, pripadnika dva naroda, Srpkinje Lenke Janković i sefardskog Jevrejina Jakova Baruha, oličene u susretu dve srodne duše, osuđene na stalne seobe, daljine i gubitke, omeđene često malograđanskim okruženjem i nerazumevanjem, gotovo filmski smenjuju se sa slikama bolne prošlosti, vešto zamaskirane današnjice i neizvesne sutrašnjice, preobučene u skupu odoru neoliberalnog kapitalizma.

Pismo: 
Povez: 
Format: 
14x20cm
Izdavač: 
Prosveta
Godina izdanja: 
2016.
Broj strana: 
200

Slični proizvodi: