You are here

Blog

OBAVEŠTENJE

POŠTOVANI LJUBITELJI PROSVETINIH KNJIGA,

OBAVEŠTAVAMO VAS DA PROSVETA NE PRODAJE KNJIGE PUTEM INTERNETA.

TAKOĐE VAS OBAVEŠTAVAMO DA CENE KOJE SU NA SAJTU NISU VAŽEĆE CENE.

S POŠTOVANJEM,

VAŠA PROSVETA

GECA KON - SEĆANJE NA PRIJATELJSTVO

GECA KON - SEĆANJE NA PRIJATELJSTVO

U autobiografskom delu „Poleti plava ptico“, čiji su se delovi ovih dana u nastavcima objavljivali u najstarijim dnevnim novinama kod nas, autor Dragutin Backo Gregorić, dugogodišnji novinar i urednik više listova novinske kuće “Politika”, pisao je i o Geci Konu, čestitom ortaku i iskrenom prijatelju njegovih predaka.

KORPORACIJE KAO "VRAČEVI ŠEGRTI"

KORPORACIJE KAO "VRAČEVI ŠEGRTI"

SVET u kome živimo menja se na zaprepašćujuće opasan i ružan način. Korporativni totalitarizam prodro je u sve pore života, izobličujući i devastirajući ne samo društva u kojima živimo, već i najtemljenije izvore opstanka kao što su voda, zemlja i vazduh. Korporativna "zelena magla" nadvijena je nad našim poljima, rekama i nebeskim svodom, u cilju uspostavljanja planetarne kontrole nad oranicama, semenom, vodom i vazduhom.

POČNIMO GODINU KNJIGOM!

POČNIMO GODINU KNJIGOM!

Neka nam godina počne kulturom, pročitajmo neku novu (ili staru) knjigu! Izdavačko preduzeće “Prosveta” poziva sve one koji vole knjigu da godinu započnu kupovinom nove knjige – sebi ili nekome na poklon. Pozivamo pojedince i institucije da posete našu knjižaru “Geca Kon” u Knez Mihailovoj ulici br. 12, da razgledaju ovaj živi muzej knjige u kome su vreme provodili najveći velikani naše književnosti, i odaberu neku knjigu.

SEĆANJE NA VELIMIRA VELJU STARČEVIĆA (1949 – 2017)

  SEĆANJE NA VELIMIRA VELJU STARČEVIĆA (1949 – 2017)

Velimir Starčević - Velja (1949 – 2017) bio je dugogodišnji šef knjižare „Geca Kon“, direktor Izdavačkog preduzeća Prosveta“, pisac, izdavač, jedan od najboljih poznavalaca knjige i književnosti kod nas. Preminuo je prošlog decembra, nakon kraće bolesti. Bio je jedan od najpoznatijih i najcenjenijih knjižara u Beogradu i  Srbiji.

POZDRAV NOVOM POČETKU

POZDRAV NOVOM POČETKU

Nije uobičajneno, ali nije ni zabranjeno da kritičar prikaz jedne knjige iz aktuelne pesničke produkcije započne opisujući svoj doživljaj prilikom prvog susreta sa tom knjigom kao pojavom. Ime autora bilo mu je odnekud poznato, ali odakle? Iz beleške o piscu je shvatio: za prethodnu knjigu, svoj prvenac, Radmilo Đurović je dobio Brankovu nagradu. Samo, to je bilo pre tridesetak godina. Pune tri decenije su prošle dok Đurović nije objavio drugu knjigu, onu koju, kako se često kaže, čini pesnika.

KAKO JE "HAZARSKI REČNIK" DOVEO DANJAN ČEN U BEOGRAD

KAKO JE "HAZARSKI REČNIK" DOVEO DANJAN ČEN U BEOGRAD

Knjiga Danjan Čen "Zemlja lovaca na snove", sa podnaslovom "Geografsko čitanje Hazarskog rečnika", izuzetno popularne autorke u NR Kini, sa milionskim tiražima, je svojevrstan omaž Srbiji, njenoj kulturi, prošlosti, ali i sadašnjosti. Knjiga je bogato ilustrovana fotografijama, od kojih je mnoge snimila sama autorka.

DVA VEKA VUKOVOG "SRPSKOG RIJEČNIKA"

DVA VEKA VUKOVOG "SRPSKOG RIJEČNIKA"

Pre tačno dvesta godina, 1818. godine, u štampariji jermenskog manastira u Beču, štampan je Srpski riječnik Vuka Stefanovića Karadžića. Rečnik je sadržao 26.270 reči koje su se u to vreme koristile u narodnom govoru u Srbiji i Vojvodini, koja je tada bila u sastavu Austro Ugarske.

STO GODINA OD SMRTI GAVRILA PRINCIPA

STO GODINA OD SMRTI GAVRILA PRINCIPA

Izdavačko preduzeće „Prosveta“ u petak u 12 časova u galeriji knjižare „Geca Kon“, Kneza Mihaila 12 u Beogradu, priređuje koncert posvećen Gavrilu Principu, povodom sto godina od njegove smrti. Na koncertu će učestvovati Jovana Savić (13), violina, pobednica više međunarodnih takmičenja, i Nina Savić, klavir.

KUPUJTE KNJIGE U "PROSVETI"

KUPUJTE KNJIGE U "PROSVETI"

Izdavačko preduzeće „Prosveta“ jedna je od retkih izdavačkih kuća koje na ovim prostorima traju decenijama, a kroz tradiciju izdavača Gece Kona i više od jednog veka. Nekada najveća i najuglednija izdavačka kuća Jugoslavije, “Prosveta” je prošla kroz brojne nedaće, ali je uprkos tome uspevala da opstane sve do danas. Procenjuje se da je IP “Prosveta” za vreme svog postojanja objavila preko 10.000 knjiga i publikacija, enciklopedija, rečnika, priručnika, sabranih dela značajnih književnika.

Stranice