You are here

ČETVRTO IZDANJE KNJIGE "MOJ DEDA PATRIJARH PAVLE" PRED ČITAOCIMA

Četvrto izdanje knjige “Moj deda patrijarah Pavle”, autorke Snežane Milković, unuke Dušana Stojčevića, brata patrijarha Pavla, ponovo je pred čitaocima. Knjiga sećanja i ličnih svedočenja Snežane Milković u izdanju “Prosvete”, koja je odrastala u kući u koju je kao najdraži gost dolazio njen “deda Popa”, kako ga je zvala, ocenjena je i kao jedinstvena i neponovljiva, smerna i topla, jednostavna i poučna. Autorka je povukla duh i dah onoga o kome piše, a patrijarh Pavle, kada je ulazio u porodicu, ostavljao je na strani svoj crkveni položaj i postajao „deda Popa“. Patrijarh Pavle je često govorio da svi moramo da damo od sebe više nego što možemo i to je jedna od poruka ove knjige.

“ Imala sam potrebu da pričam o tome, pa sam često prepričavala sadržaje naših razgovora svojim ukućanima i prijateljima koji su rado slušali, a onda sam počela i da zapisujem, jer sam želela da ih sačuvam od zaborava”, navela je Milkovićeva.

Deda Pavle, ili „moj deda Popa“, kako ga je Snežana oduvek zvala, bio je rođeni brat Dušana, oca Snežanine majke, koji je poginuo za vreme Drugog svetskog rata. Ono što joj prvo padne na pamet kada pomisli na deda Pavla jeste slika njegovog nasmejanog lica. Ona kaže da bi Pavlu bilo drago što ono što je nju pokušavao da nauči nije ostalo samo u njenoj glavi, već možda još u nečijoj mudre priče nađu mesto. Milkovićeva je dilemu da li treba da se usudi da piše o patrijarhu razrešila onog trenutka kada je shvatila da je deda Pavle privatno živeo po principima koje je patrijarh Pavle proklamovao, i da onaj deo njegove ličnosti koji je malo ko poznavao samo dopunjuje i izoštrava sliku o njemu.

Patrijarh srpski Pavle (1914-2009) ostaće zapamćen u srpskom narodu, kako u onom pravoslavnom, tako i u manje pravoslavnom, pa i nepravoslavnom srpskom narodu, po svojoj dubokoj hrišćanskoj duhovnosti kojom je zračio celog svog dugog života. O njemu i knjizi Snežane Milković pisao je i nedavno preminuli akademik Vladeta Jerotić u svojoj novoj knjizi koja će posthumno biti predstavljena na predstojećem Sajmu knjiga:

“Pošto sam ima Božju milost i sreću da sam relativno rano u svome životu bliže upoznao i posećivao tadašnjeg prizrenskog vladiku Pavla, a onda kasnije i patrijarha Pavla u Beogradu, usuđujem se da ponešto prozborim o nekim patrijarhovim mislima i savetima do kojih sam došao, bilo u toku razgovora s njime, bilo iz brojnih, objavljenih knjiga o patrijarhovom životu (naročito su mi bile dragocene knjige njegove unuke Snežane Milković, njegovog bliskog prijatelja i učenika, arhimandrita Jovana Radosavljevića i, posebno, zapisi kruševačkog vladike Davida)”.

Kada je bila dete, patrijarh Pavle je bio episkop raško-prizrenski i živeo je u Prizrenu. U to vreme je retko dolazio u Beograd nekim poslom, ali nikada se nije desilo da ne dođe kod njih, pa makar i nakratko. Kada je postao patrijarh i doselio se u Beograd, dolazio je vrlo često, nekad i dva puta u nedelji, sve dok je njegova sestra Agica, s kojom su živeli u istom domaćinstvu, bila živa.

“U odnosu patrijarhovom prema njegovoj unuci Snežani bilo je mnogo skrivene nežnosti, ljubavi i zaštite. U knjizi Snežane Milković o njenom dedi bilo je nekoliko dragocenih saveta upućenih njoj od kojih sam izabrao samo tri da bih o njima još nešto dodao iz svoje psihoterapeutske prakse i životnog iskustva. Videći je jednom da se mnogo sekira, otac Pavle, njen deda, uputio je unuci sledeće reči:„Nemoj toliko da se sekiraš, sirće grize svoju flašu. Obolećeš! Prevelika briga isto je što i nebriga” - podvukao je Vladeta Jerotić.

Knjigu možete kupiti u našoj knjižari “Geca Kon” u Knez Mihailovoj 12 u Beogradu ili poručiti putem naše internet knjižare.