You are here

DRUGO IZDANJE KNJIGE "PROKLETSTVO VIDOVDANSKOG HRAMA" U PRODAJI

IP "Prosveta" sa zadovoljstvom predstavlja čitaocima drugo izdanje romana „Prokletstvo Vidovdanskog hrama – Zagonetka Meštrović“ mladog autora Uroša Tutulića. Kroz devet poglavlja romana, autor nas uvodi u svet brižljivo pisanih redova u kojima se prepliću teme iz istorije, umetnosti, kulturne i političke istorije, biografskog poniranja u širi krug manje poznatih podataka o glavnom akteru, umetniku Ivanu Meštroviću, oko čijeg stvaralaštva se okreće najveći deo radnje romana, čiji je prvi tiraž rasprodat za samo nekoliko meseci.

Zamišljen kao delo koje pokušava da na sasvim drugačiji, neuobičajen način progovori o Vidovdanu kroz kazivanje znamenite generacije umetnika okupljenih oko ideje bratstva i ujedinjenja na Svetskoj izložbi u Rimu početkom prošlog veka (1911. godina), „Prokletstvo Vidovdanskog hrama“ nas upoznaje sa stvarnim ličnostima, – umetnicima, političarima, diplomatama, živim ljudima koji su deo vremena u kojem žive, stvaraju, ostavljaju trajni trag u vremenu, ali koji su i u isto vreme svesni budućnosti kojoj su okrenuti.

„Vekovi nas dele od Kosovskog boja, a prošlo je skoro 120 godina od Svetske izložbe u Rimu kad je svetskoj javnosti predstavljen budući Vidovdanski hram i Meštrovićevo stvaralaštvo koje je sklonilo pepeo zaborava sa Kosovskog mita, o čemu Ivan Meštrović telegrafiše Zadarskom narodnom listu.„ Hram kosovski već podigoše srpski vojnici našoj naciji, a umjetnici će nesumnjivo kulturi i slavi bivših i budućih Kosovljana.“ Zar je prošlo toliko vremena od ta dva događaja i šta ih to povezuje? Čitajući roman prvenac „Prokletstvo Vidovdanskog hrama“ doživljavamo uzbuđenje novog poznanstva sa ovim događajima, pa i više od toga jer nam Uroš Tutulić u svom prvencu u zanimljivoj pletenici nekoliko uporednih zbivanja otkriva poruke i tragiku Kosovskog boja koje oživljava ništa manjom dramatikom Vidovdanskog hrama tokom i posle Svetske izložbe u Rimu,“ ističe u svom pogovoru ove knjige publicista Ranko Spalević.

Knjiga je, nastavlja on, više od obične angažovanosti autora da nam na osoben način predstavi ideje, poglede, pa i poruke čiji je povod nikad realizovan san o izgradnji Vidovdanskog hrama tamo gde mu je mesto, na Gazimestanu, među kosovskim junacima i božurovima. Lišena je sladunjavih pisalačkih trikova, a dokumentarnost i uglavnom primarni izvori, potka su na kojoj su satkani brojni istorijski, umetnički događaji, koji su pouzdani i posebno obimni kada je reč o Meštroviću, njegovim intimama, istrajnosti u ostvarivanju umetničke ideje u kojoj centralno mesto zauzima neostvarena ideja izgradnje Vidovdanskog hrama.

„Ivan Meštrović je klasična figura umetničke scene pre svega Srbije i Hrvatske. (...) Kroz ceo roman kao crvena nit protežu se njegove intime – umetnost iznad porodice (dve ljubavi, dve supruge, smrt Ruže, Olgina ljubav koja mu je podarila četiri deteta), nerazumevanje, pa i kalkulantski odnos prema njegovoj umetnosti, hapšenje od strane domoljuba koji od njegovog Doma likovnih umjetnika prave džamiju (!) posle čega svoju ljudsku i umetničku sreću traži daleko od dve domovine kojima je ostao privržen do poslednjeg daha, do upokojenja u dobrovoljnom egzilu. Čovek od krvi i mesa. (...) Drama traje. Zato sam mišljenja da se roman pojavljuje u pravo vreme kada se oči u oči sučeljavaju vekovna istorijska stremljenja i neizvesna sadašnjost koja čeka pero poput Uroševog, snagu naroda, kosovskih junaka i vizionarstnstvo učesnika Rimske izložbe.“ zaključuje Spalević.

Knjigu možete kupiti u našoj knjižari "Geca Kon" u Knez Mihailovoj 12 u Beogradu, ili poručiti preko naše internet knjižare.