You are here

"FANTASTIČNI ŠANGAJ" I U KNJIŽARI "GECA KON"

Izdavačka kuća “Prosveta” aktivno se uključila u manifestaciju pod nazivom “Fantastični Šangaj”, koja je počela u sredu, 13. juna 2018.,  u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” na Kalemegdanu. Izložba sadrži tridesetak fotografija kineskih i inostranih fotografa, a posvećena je promociji tog kineskog grada u Srbiji. Na izložbi su i fotografije Ding Sjiaoven koje prikazuju  Beograd i Šangaj, onako kako ih vidi kineska spisateljica Danjan Čen.

Cilj manifestacije da se gradjanima prikaže harizmatičnost Šangaja kao medjunarodne metropole koja je pre nešto manje od mesec dana zvanično postala grad pobratim Beograda. Tim povodom, u Knez Mihailovoj ulici u toku je izložba fotografija "Šangaj 360". Tim stvaralaca iz Nemačke, koristeći mali helikopter, napravio je fotografije predivnog krajolika obe obale reke Pudjiang, povezao ih u jedinstven "Svod Šangaja" stvorivši trodimenzionalni utisak i tzv. mehanizam valjkastog oblika pod nazivom "Šangaj 360".

Izložba će biti otvorena do 17. juna, kao i postavka u izlogu knjižare “Geca Kon”, u kojoj su izložene knjige Danjan Čen, jedne od najpoznatijih kineskih spisateljica današnjice, čija je najnovija knjiga "Zemlja lovaca na snove - geografsko čitanje Hazarskog rečnika", predstavljena na otvaranju manifestacije “Fantastični Šangaj”. Knjigu je u prevodu Ivane Babić upravo objavila IP "Prosveta", u saradnji sa IK "Vizantija", uz svesrdnu pomoć Turističke organizacije Srbije. Reč je o svojevrsnom omažu Srbiji, našoj kulturi, prošlosti, i sadašnjosti, bogato ilustrovanom fotografijama, od kojih je mnoge sama snimila.

Pored knjiga kineske autorke, za posetioce i ljubitelje kineske kulture u jednom od izloga knjižare “Geca Kon” izložene su knjige na kineskom jeziku, fotografije i brošure o Šangaju, koji je jedan od najmodernijih i najvećih kineskih gradova. Sve to su za sada eksponati, ali će, po završetku izložbe, knjige biti dostupne čitaocima u našoj knjižari.

Da bi napisala knjigu „Zemlja lovaca na snove“ Danjan Čen je proputovala delove Turske, boravila u Istanbulu, a onda prošla Srbiju tragom putovanja Milorada Pavića, dok je pisao svetski popularnu knjigu „Hazarski rečnik“. Danjan Čen je veoma dobro upoznata sa istorijom Srbije, sa našim kulturnim blagom. Obišla je naše najpoznatije manastire, a u svojoj novoj knjizi mnogo piše o Kosovskom boju, knezu Lazaru i njegovom sinu Stefanu Lazareviću.

Pošto je u Srbiju stigla vođena interesovanjem za pisca Milorada Pavića, došla je i u prostorije „Prosvete“, gde je dobila još mnogo korisnih informacija. Vrlo brzo posle toga, Danjan Čen je dobila sredstva od kineske vlade za snimanje dugometražnog dokumentarnog filma o Srbiji, pod nazivom „Tamo gde Sava teče“. U projekat se uključila i Vlada Srbije, pa je snimanje tog filma postalo prvi zajednički projekat Srbije i NR Kine u oblasti kulture. Deo filma, čak jedna trećina, govori o knjižari „Geca Kon“ i Izdavačkom preduzeću „Prosveta“.

IP „Prosveta“ je, zajedno sa „Lagunom“, 2016. godine izdala knjigu Danjan Čen „Šangajska princeza“, čiji tiraž od 3 000 primeraka je ubrzo skoro potpuno rasprodat.

Na otvaranju manifestacije održan je i dijalog na temu "Šangaj i Beograd u očima šangajskog pisca"", a Danjan Čen je sa novinarkom RTS-a Ljiljanom Gajović govorila o sličnostima i razlikama dva grada.

"Šangaj i Beograd, dva miljama udaljena grada, ipak imaju mnogo čudesnih sličnosti. Geografski, oba grada se nalaze na mestu ukrštanja dve reke. Istorijski, oba grada su iskusila napade i sjedinjavanje sa različitim kulturama, ali zato način na koji su prihvatali strane kulture nije bio isti. Na osnovu svega toga razvili su svoj jedinstveni urbani temperament. Ovo je jedna veoma zanimljiva tema", rekla je Danjan Čen.