You are here

KINESKA TELEVIZIJA O “PROSVETI” I GAVRILU PRINCIPU

Ekipa kineske državne televizije je 29. i 30. decembar provela je u Izdavačkom preduzeću “Prosveta”, snimajući program o  našoj izdavačkoj kući, ali je deo programa posvetila i Gavrilu Principu.  Kinezi su gosti Turističke organizacije Srbije. Inspiraciju za četiri polučasovne emisije koje će emitovati u maju, ljudi iz kineske državne televizije dobili su iz knjige „Zemlja lovaca na snove“ kineske književnice Danjan Čen, koju bi u proleće trebalo da objave “Prosveta” i “Laguna” (prevod Ivane Elezović). Ove izdavačke kuće zajedno su 2016. izdale i knjigu Danjan Čen „Šangajska princeza“ (prevod Dragana Milenkovića ), koja je bila hit na Sajmu knjiga 2016. godine u Beogradu.

„Zemlja lovaca na snove“ je knjiga o Srbiji, koju je Danjan Čen napisala idući tragovima „Hazarskog rečnika“ Milorada Pavića. Popularnost ove knjige u NR Kini 2016. bio je razlog što je Danjan Čen proglašena za Ambasadora srpskog turizma u Kini. Danjan Čen je tako svojom knjigom privukla veliki broj turista iz Kine u Srbiju ove i prethodne godine. Istraživanja u vezi sa „Hazarskim rečnikom“, bila su i povod za prvi dolazak Danjan Čen u Srbiju (na poziv TOS-a) 2014, pa je tako i stigla u knjižaru “Geca Kon” u Knez Mihailovoj ulici, koja je i kulturno dobro Srbije. Danjan Čen se, pored ostalog, interesovala za ličnost Gavrila Principa, pa je u svojoj knjizi pomenula da je autor knjige “Pucanj u srce imperije“, koja govori o atentatu Gavrila Principa na Franca Ferdinanda u Sarajevu 1914. godine, Dragan Milenković – direktor “Prosvete”. Tako je ekipa kineske državne televizije odlučila da veliki deo emisije posveti i Gavrilu Principu.

Kinezi su prvo celog dana snimali knjižaru “Geca Kon”, oduševljeni njenim ambijentom. Pošto su u knjižari kupili poster sa Gavrilovim likom i knjigu o njemu, gosti iz Kine su, zajedno sa Draganom Milenkovićem, drugog dana snimanja, uoči Nove godine prošli i tragovima Gavrila Principa u Beogradu. Bili su u parku na Obilićevom vencu, u kome je Gavrilo sa Nedeljkom Čabrinovićem doneo odluku da zajednički izvrše atentat na Ferdinanda, u restoranu „Zlatno burence“, gde je Gavrilo svraćao, u ulici Gavrila Principa i Karađorđevoj, u kojima je Gavrilo nadničio na postavljanju kaldrme, i snimali kafanu „Zlatna moruna“ na Zelenom Vencu, gde su Gavrilo i Nedeljko primili oružje za atentat. Poslednja stanica Kinezima je bila spomenik Gavrilu Principu u Nemanjinoj ulici.

Za snimanje je upotrebljen i dron, koji je dugo kružio nad Gavrilovim spomenikom. Bilo je posebno dirljivo kada je režiser TV ekipe pre početka snimanja vlažnim maramicama obrisao spomenik Gavrilu Principu, ali i kada su kineskoj ekipi prevedeni Njegoševi stihovi i stihovi koje je napisao Gavrilo Princip, a uklesani su u podnožje spomenika.

Kinezi su rekli da će biti veoma srećni da milionskom gledalištu u svojoj zemlji prenesu informaciju o jednoj od najstarijih izdavačkih kuća u Srbiji – “Prosveti”, kao i pravu istinu o razlozima atentata u Sarajevu i o ličnosti Gavrila Principa.