You are here

IN MEMORIAM: RADOSLAV BRATIĆ (1948 – 2016)

Radoslav Bratić, jedan od najznačajnijih srpskih pripovedača i romansijera, autor "Prosvete", preminuo je u Beogradu u svojoj 68. godini. Bratić je preminuo 2. juna u svom stanu u beogradskom naselju Kumodraž, posle duge i teške bolesti.

Jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca rođen je u Bresticama, kod Bileće 28. juna 1948. godine. Osnovnu školu je pohađao u Koritima i Bileći, a srednju u Trebinju, dok je jugoslovensku i svetsku književnost studirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Autor je romana "Smrt spasitelja", "Sumnja u biografiju", "Trg soli", kao i pripovedaka "Slika bez oca", "Strah od zvona", "Zima u Hercegovini", te poetičke knjige "Šeherezadin ljubavnik" i drugih dela, od kojih je većinu prvi put izdao u “Prosveti”, koja je pre četiri godine izdala i Bratićeva sabrana dela u 9 knjiga.

“Pisca Radoslava Bratića upoznao sam pre skoro pet decenija, kada je doneo jedan od svojih prvih tekstova u nedeljni list "Student", u kome sam bio stalni saradnik. Mnogo kasnije, kada sam postavljen za generalnog direktora Izdavačkog preduzeća "Prosveta", njegova sabrana dela već su bila objavljena i on je u tom trenutku bio jedan od najuglednijih živih autora jedne od najstarijih izdavačkih kuća kod nas. Njegove knjige krasile su izlog knjižare "Geca Kon", u koju je često svraćao, iako tada već narušenog zdravlja. Smrt Radoslava Bratića veliki je gubitak za Izdavačko preduzeće "Prosveta", ali i za celokupnu srpsku književnost”, rekao je povodom ovog tužnog događaja Dragan Milenković, generalni direktor IP "Prosveta".

Vreme i mesto sahrane Radoslava Bratića biće naknadno saopšteni.