You are here

IN MEMORIAM: VELIMIR – VELJA STARČEVIĆ (1949-2017)

Dugogodišnji šef knjižare „Geca Kon“, direktor Izdavačkog preduzeća Prosveta“, pisac, izdavač, jedan od najboljih poznavalaca knjige i književnosti, naš dragi kolega Velimir Starčević - Velja (1949 – 2017) preminuo je prošle noći u Beogradu, nakon kraće bolesti. Bio je jedan od najpoznatijih i najcenjenijih knjižara u Beogradu i  Srbiji. Komemoracija u znak sećanja na našeg Velju biće održana u sredu, 27. decembra 2017. u sali Udruženja književnika Srbije, s početkom u 12h, a govoriće Dragan Milenković, generalni direktor "Prosvete" i Radomir Andrić, predsednik UKS.

Velja je bio dugogodišnji zaštitni znak Izdavačkog preduzeća "Prosveta" i knjižare "Geca Kon". Čitav svoj radni vek proveo je u "Prosveti", na različitim pozicijama, od knjižara do generalnog direktora IP „Prosveta“, deo je njene istorije i borio se za nju do samog kraja. Rođen je u Užicu 1949. godine. Osnovnu školu završio je u Požegi, a srednju bibliotekarsku u Beogradu. Posle odsluženja vojnog roka, zaposlio se u knjižari „Geca Kon“ 23. jula 1974. godine. Drugujući sa piscima, pesnicima i brojnim drugim ljubiteljima pisane reči, u njoj je proveo pune 42 godine. U penziju je zvanično otišao 31. decembra 2014., ali je ostao da radi u knjižari sve do leta 2017.

Tokom godina provedenih u knjižari, Velja je počeo da sakuplja sav dostupan materijal o Geci Konu, prvom velikom izdavaču na našim prostorima, čiju tradiciju baštini i Izdavačko preduzeće „Prosveta“. „Knjiga o Geci Konu“ autora Velje Starčevića ugledala je svetlost dana 17. novembra 1992. godine i od tada je doživela nekoliko izdanja. Priredio je i knjigu poezije o Beogradu i izdao mnogo značajnih naslova.

Velja nas je napustio baš na dan kada je kuća u kojoj je proveo više od četiri decenije napunila 73 godine. Sećaćemo ga se sa ljubavlju i zahvalnošću za sve što je učinio za „Prosvetu“ i knjižaru „Geca Kon“. Sahrana će biti održana 15. decembra 2017. u 14 i 30h na groblju Lešće u Beogradu.