You are here

IN MEMORIAM: VUK KRNJEVIĆ (1935 – 2018)

Pesnik, književnik, esejista i dugogodišnji urednik “Prosvete” i “Prosvetinog” kultnog časopisa “Književnost” Vuk Krnjević, preminuo je prošle nedelje u 83. godini u Beogradu.

Rođen 1935. u Sarajevu, gde je završio osnovnu školu i klasičnu gimnaziju, diplomirao je studije književnosti u Beogradu, gde je proveo ceo životni i radni vek. Iza sebe je ostavio 25 pesničkih knjiga za koje je dobio mnogobrojna priznanja, među kojima su Zmajeva nagrada, "Branko Ćopić", "Milan Rakić", "Kočićevo pero", Povelja za životno delo UKS. Punih deceniju i po bio je redovni književni kritičar dva lista i objavio je dve knjige kritika "Kritički dijalozi" i "Bumerang", a za jedan kritički tekst dobio je nagradu "Milan Bogdanović". Veoma su zapažene i njegove dve knjige eseja, "Pristupi" i "Isidorine opomene", kao i nagrađivani scenariji za filmove "Tek sam kasnije počeo da rastem" i "Gazija". Njegova "Antologija srpskog pesništva 20. veka" doživela je svojevremeno tri izdanja na srpskom i dva na slovenačkom, a sačinio je i antologiju "Pripovedači iz Bosne i Hercegovine".

Kao čovek izuzetne širine, obrazovanja i intelektualne pronicljivosti, znao je dobro da prepozna sve ono što je novo i vredno u savremenoj jugoslovenskoj i srpskoj književnosti. To je posebno došlo do izražaja prilikom pripremanja svakog broja časopisa "Književnost", koji je, zahvaljujući njegovim kriterijumima, važio za najbolje književno glasilo. U njemu je okupljao pisce svih generacija i istovremeno priređivao okrugle stolove o trajnim vrednostima srpske baštine i piscima kao što su Andrić, Isidora, Vinaver, Kiš, Pekić, Selimović...

Krnjević je bio urednik kultnih jugoslovenskih televizijskih serija "Otpisani" i "Salaš u malom ritu", kao i scenarista brojnih igranih i dokumentarnih filmova na RTS-u.