You are here

NOVO IZ "PROSVETE": "CIMER" - ROMAN ZORANA MILOVANOVIĆA

Roman „Cimer“ autora Zorana Milovanovića, novo je izdanje “Prosvete”. “Cimer” je misaono duboka, emocionalno topla i u životnim aspektima sveprožimajuća priča o ličnom rastu i odrastanju koje predstavlja konstatno preispitivanje sopstvenih vrednosti, učinjenog i neučinjenog, ali latentno postojećeg.

Putujući kroz unutrašnji lavirint dva cimera, kroz koji nas autor vodi preplićući njihove životne priče od prošlosti, preko sadašnjnosti do potencijalne budućnosti, čitalac se često  susreće sa zagonetkom gde počinje i završava lik svakog od njih, da li je njihov susret samo naizgled slučajan ili pak sudbinski predodređen, i šta oni predstavljaju jedan drugom. To je pitanje uzajamne relacije dva neznanca i sadruga koji se u sumornom ambijentu hotela suočavaju sa teskobom i ograničenjima samog prostora, podjednako kao i sa teskobom, patnjom, strahovima i dilemama unutar sebe.

“Do samoga kraja suočavajući čitaoca sa pitanjem ličnog identiteta („Ko sam Ja?“) i granicama čovekove ličnosti, roman „Cimer“, na sofisticiran,  kontemplativan i senzitivan način autora erudite, stilom pisanja u kojem kombinacija opipljivih i živih opisa doživljaja iz detinjstva glavnih junaka, atmosfere i odnosa u primarnoj i sekundarnoj porodici, lucidnih sećanja na ratna dešavanja, emotivnog naboja jedne ogromne volje za životom uprkos padovima, proživljenim bolnim iskustvima i neuzvraćenim osećanjima, vrhunske imaginacije, paralelnih stvarnosti, filozofske i religijske zadubljenosti u večnu dilemu o smislu i svrsi sopstvene egzistencije, kao i neočekivano duhovitih opaski - što mu daje dimenziju nadličnog i objektivnog,nosi priču koja se, iako je kompleksna i višeslojna, čita u jednom dahu. Ideja vodilja romana je  „tok svesti“ u kojem su dva lika na jungovskom putu individuacije i samospoznaje  povezana prostorom, vremenom, uzrokom i posledicom, kao i principom akauzalnosti, odnosno, sinhroniciteta,” – navela je u svojoj recenziji Vesna Ristić.

Zoran B. Milovanović je rođen u Beogradu 1961.godine. Do sada je objavio četiri knjige: zbirku kratke proze pod naslovom „Glad” 1996. godine , u ediciji „Nova 113” - Nezavisna izdanja Slobodana Mašića, zbirku poezije pod nazivom „Gladijator” u ediciji IP„Prosveta”, 2000. godine , zbirku kratke proze pod naslovom „Uključi pticu” u ediciji IP„Prosveta”, 2017. godine , zbirku poezije pod nazivom „Vizije” u ediciji IP„Prosveta”, 2017. godine. Knjigu možete kupiti u našoj knjižari "Geca Kon" ili poručiti putem naše internet knjižare.