You are here

NOVO IZ "PROSVETE": ĐURINA POEZIJA I SUŠTINA

“Poezija i suština – ljudi, svet, starosvet, tehnosvet” naziv je nove knjige Vladimira Đurića – Đure, u izdanju IP “Prosveta”. “Nameravao sam da pišući ovu knjigu malo izbistrim um. Kada pišem, mogu dobro da se usredsredim i analiziram teme koje filozofi vekovi­ma tumače na različite načine. Naslov „Razmatranje suštine” zvučao mi je veoma pretenciozno, pa sam odlučio da ove eseje nazovem „Poezija i suština”. Godinama sam zaista u duhovnoj potrazi za esencijalnim odgovorima: Šta je život? Ko smo mi? Od čega su satkani ljudi? Otkud mi u kosmosu? Ko diriguje univerzumom? Pored radoznale glave, imam božanski dar da vešto baratam rečima i pišem pesme. U mojim knjigama eseja „Mitologije tehnosveta”, „Katalog novog sveta”, „Okultura”, pa i u romanu „London”, ima delova koji se ne mogu razumeti bez razmišl­janja sabranih u ovoj knjižici”, navodi autor u predgovoru knjige i nastavlja:

“Budući da nisam filozof ,već više pesnik, svoja razmišljanja nisam stavio ni u kakav veliki sistem. Za neke eseje u ovoj knjizi treba više koncentracije prilikom čitanja, za neke manje. Pažljivi čitaoci će pronaći mnogo poruka u ovoj knjizi, kao što su one up­ućene Strancu iz dela Albera Kamija. Posebno važni autori za nastanak ove knjige su Alesandro Jodorovski, Karlos Kastaneda, Čezare Paveze, Oktavio Paz, Gaston Bašlar, Emil Sioran, Elemir Zola, Oskar Vajld, Žan Bodrijar i Bela Hamvaš. Za mene je dragocena antologija velikih svetskih pesnika, čije seu pesme direktno povezane s osnovnom temom. Poezija je sama za sebe jedna velika suština”, zaključuje Đurić.

Vladimir Đuri – Đura bavi se pisanjem poezije, priča i romana, a profesionalno piše scenarije i drame. Kad stigne bavi se esejima i teorijskim radovima koje objavljuje u periodici, ali i u knigama. Povremeno komponuje i peva, nekada davno u grupi „Heroji”, a sada u grupi „Djura i Mornari”... Često radi video radove kao na primer „Beogradske maštarije” i izražava se kroz televizijske forme kao nekada u „Popovanju”. Scenarista je na desetine emisija iz kulture, šou programa, spotova i priredbi. Nekada bude i voditelj TV emisija. Za uspelije književne radove smatra svoje romane. Samo ponekad drži predavanja na SSEES London Univesity studentima slavistike ili radi radio eseje za BBC World Service. Bavio se uspostavljanjem nove hiperkulturne muzičko scenske tvorevine, avangardnog pokreta zvanog Tropikalizam, koji uključuje klupsku plesnu kulturu, ateističku religioznost i filozofsko poetske meditacije.

Novu knjigu Vladimira Đurića možete pronaći u našoj knjižari “Geca Kon” ili poručiti putem naše internet knjižare.