You are here

NOVO iz Prosvete - "Humorom protiv korone"

NOVO IZ PROSVETE – HUMOROM PROTIV KORONE

Da se protiv pandemije Kovida 19 može boriti i smehom, dokaz je knjiga „Humorom protiv korone“  koju je upravo objavila pančevačka književnica Senka Pavlović u izdanju beogradske izdavačke kuće „Prosveta“.  
S obzirom na to da medicinski stručnjaci preporučuju dve doze vakcine, ovo je druga knjiga u izdanju „Prosvete“ koju je autorka priredila na temu pandemije virusa korona. Prva je objavljena u junu 2020. godine pod naslovom „Smehom protiv korone“ i izazvala je veliko interesovanje i pozitivne reakcije među čitaocima i u medijima.   
Zajedničko za obe knjige je što predstavljaju svojevrsno svedočanstvo jednog teškog vremena. U svojoj novoj knjizi, autorka se opredelila za najduhovitije kratke humorističke forme nepoznatog tvorca koje sadrže velike misli malog čoveka,  koje su propraćene prigodnim ilustracijama, odnosno karikaturama. Dominantne teme anonimnog verbalnog humorističkog izražavanja i misli, prikupljene i predstavljene u ovoj knjizi su: izolacija, karantin („zaključavanje“), socijalna distanca, bračni, porodični i komšijski odnosi, zaštitne maske i higijena, zabrana okupljanja, rad i kupovina od kuće i škola na daljinu, nemogućnost putovanja, odlazaka u kafane i kafiće, mere kriznog štaba, koje se posebno odnose na zabave, proslave slava i Nove godine u pandemijskim okolnostima, i vakcinacija kao najaktuelnija tema koja bi, prirodno, trebalo da označi kraj pandemije. 
Cilj ove knjige je da zabavi, nasmeje, ali i opomene i pouči. U knjizi se nalaze karikature i crteži najpoznatijih domaćih i regionalnih ilustratora, kao i radovi najtalentovanijih polaznika likovne sekcije „Čarobni svet crtanja“ koja je deo Logopedsko edukativnog centra „Korak po korak“ iz Pančeva. 

Uskoro očekujemo i prevod knjige na mađarski jezik.

Beleška o autorki:
Senka D. Pavlović (1980) po obrazovanju je diplomirani etnolog-antropolog i diplomirani politikolog specijalista iz oblasti međunarodnih studija. Poliglota je, govori engleski, grčki, italijanski, ruski, služi se turskim. Senka Pavlović je, od 2019. godine, u statusu samostalnog umetnika kao član Udruženja književnika Srbije. Pod pseudonimom Rada Lekić objavila je zbirku pesama „Opsenarˮ sa recenzijom Matije Bećkovića (Prosveta, 2017) i roman „Vredelo je čekatiˮ (Prosveta, 2020). Priredila je zbornik humora „Smehom protiv koroneˮ (Prosveta, 2020), koji je u prevodu Svetislava Nedučića na mađarski jezik objavila mađarska izdavačka kuća „Normaˮ. Na osmom međunarodnom festivalu humora i satire „Laloški šešir“ u organizaciji Saveza Srba u Temišvaru, dobila je nagradu za knjigu „Smehom protiv korone“ i promovisanje srpske satire u svetu. Pesme su joj prevedene na rumunski, mađarski, engleski, bugarski, ruski i makedonski jezik. Dobitnica je nagrade za najbolju pesmu na „Struškim književnim susretimaˮ 2019. godine. Učestvovala je na međunarodnim književnim festivalima u Frankfurtu, Budimpešti, Temišvaru i Rešici u Rumuniji, i zastupljena je u antologijama i zbornicima objavljenim u Srbiji, Hrvatskoj i Rumuniji. Beograđanka, koja živi i radi u Pančevu.