You are here

NOVO IZ „PROSVETE“: ISTORIJSKO PUTOVANJE KROZ „MOJSINЈSKU TRILOGIJU“

„Mojsinjska trilogija“ autora Milentija Đorđevića novi je naslov IP „Prosveta“ predstavljen i na upravo završenom sajmu knjiga u Beogradu. Sastoji se od tri već ranije objavljena romana - Mazija, Čuma i Sveti ratnici, koji su nastajali u periodu od 1994. do 2001. godine. Sva tri romana objavila je „Prosveta“, a potpisali su ih urednici Nada Bojić, Milisav Savić, Ljubica Miletić i Jugoslava Ljuštanović. Roman Sveti ratnici 2001. godine nagrađen je „Prosvetinom“ nagradom.

„Mojsinjska trilogija“ nije obično reizdanje ovih romana: autor je sva tri romana redigovao, pojedina poglavlja su izostavljena, a izvršene su i neke stilske i jezičke korekcije. Trilogija se u ovom obliku može smatrati celovitim romanom, budući da je povezuju likovi i centralno mesto događanja, Mojsinje, oblast između Stalaća i Kruševca i dve Morave. Vremenski okvir trilogije je veoma širok i obuhvata period od XIV do XX veka, ali je u centru zbivanja vreme seobe Srba. Trilogija se može smatrati istorijskim romanom, pošto na osnovu činjenica, interpretira istorijske događaje, a  likovi su uglavnom izmišljeni.

„U svom romanu Milentije Đorđević nastavlja da ispisuje hroniku mojsinjskog kraja, započetu u romanu Mazija („Prosveta“ 1994), o događajima iz smutnih vremena druge polovine XVIII  veka, kada su ovim prostorima harali ratovi, požari,  kuga i glad. Ovoga puta on sledi pohod kuge iz 1668. među mojsinjske Srbe ali i među Turke iz obližnjeg Aladža Hisara (današnjeg Kruševca) i među tek prispele Srbe na dunavsku adu Čepel kod Budima. Vešto ispreplićući istorijske činjenice s fikcjom i služeći se metodom objektivnog izveštača (slično Andriću) on proniče u karaktere i sudbine ljudi dveju vera, beleži promene što ih ova pošast i na sam njen pomen izaziva u ljudima, ali i diskretno i s merom prodeva u tkivo teksta misli o večnom sukobu dobra i zla, o dovitljivosti i prevrtljivosti naroda, o vremenu koje sve relativizuje i potire, o propadljivosti vlasti i večnosti ljubavi,“ navela je u recenziji Mirjana Milosavljević.

Roman Milentija Đorđevića možete naći u „Prosvetinoj“ knjižari „Geca Kon“, ili poručiti putem naše internet knjižare.