You are here

NOVO IZ “PROSVETE”: IZMIŠLJENO-STVARNI SVET “KUNBAJE”

Kunbaja je malo selo na granici između Srbiji i Mađarske u kome živi svega 1800 duša. Sa druge strane, KunBaja je i provincijska varošica okružena prerijom, koju je u istoimenom romanu u izdanju “Prosvete” stvorila srpska književnica Tanja Pavišić. KunBaja je, poput Markesovog Makonda, izmišljeno mesto u izmišljenom svetu koje naseljavaju izmišljeni ljudi. U ovom mikrosvetu vladaju moćni, bogati i beskrupulozni tajkuni oličeni u porodici Dangubić.

“Stvarajući svet KunBaje, autorka je koristila poznate motive iz naše bliske prošlosti i neposredne sadašnjosti, ali ih je uvek inkorporirala u izmaštane konstrukcije. Svi i sve je tu. Tajkuni obogaćeni u mutnim vremenima, ratni profiteri, pohlepni i pohotljivi sveštenici bliski vlasti, ljudi koji se nisu snašli u promenama sistema, oni koji su odustali, oni koji samo klimaju glavama i idu linijom manjeg otpora… Kao da je pisano o nama tako poznatom društvu, pa opet… “KunBaja” je roman koji možete da zavolite ili zamrzite, ali koji vas u oba slučaja neće ostaviti ravnodušnim”, ocena je Milana Aranđelovića.

 “Posle čitanja ove knjige možemo da kažemo da Tanja Pavišić sasvim sigurno stoji “na ramenima” književnih velikana. Vratimo se njenim originalnostima. Šta sve ne stigne malog, androginog Teteša, koji likom možda podsjeća na Tađa iz “Smrti u Veneciji” Tomasa Mana?!  Najpre mu marcijalni vlastodršci ubiju zaštitnika Đakona (opet podsećanje: tako počinje najstarija knjiga sveta – “Ep o Gilgamešu”), pa se  javljaju drugi zaštitnici, životinje – saborci, pa žene bezmerne dobrote i još ga stalno prate pas Puli, pa Strahovi, Senke, Tajne i Zablude… Za razliku od modernih sumrak-saga, pretrpanih dinosaurusima, vampirima zombijima, vešticama i raznim vatrobacajućim karakondžulama, roman Tanje Pavišić se bavi nešto blagorodnijim spodobama, ali mnogo dubljim i slikovitijim, misaono i umetnički vrednijim poniranjem u današnji  svet”, kaže u svojoj recenziji književnik Mirko Miloradović.

Ovo je knjiga o različitosti i bolu, i o toleranciji kao jedinoj šansi čovečanstva. Tanja Pavišić je stvorila svet u kome se susreću stvarnost i mašta, gde se prepliću duhovno i profane, gde se vodi večna borba između dobra i zla, svetla i tame, života i smrti…

“U pitanju je istovremeno nežna bajka, oštra satira, tužna drama, knjiga o duhovnosti, ali pre svega, neverovatno književno delo koje zaslužuje svu pažnju ljubitelja dobre I originalne književnosti,” zaključuje Milan Aranđelović.

Knjigu “KunBaja” možete kupiti u našoj knjižari “Geca Kon” u Knez Mihailovoj 12 u Beogradu ili poručiti putem naše internet knjižare.