You are here

NOVO IZ "PROSVETE": “KOB” – OZBILJAN ROMAN NATALIJE PAREZANOVIĆ

Roman pod nazivom “Kob” autorke Natalije Parezanović jedno je od novih izdanja kojima se IP “Prosveta” predstavlja čitaocima na 62. Sajmu knjiga u Beogradu. Ova izuzetno moderna, skoro filmskim izrazom i načinom napisana knjiga govori jasnim, ali nepatetičnim jezikom o svim našim ljubavima – prema sinovima i ljubavnicima, prema prijateljima i roditeljima, ali i prema životu u njegovim najobičnijim, kao I najbizarnijim vidovima.

Kreće se u tri toka, koja se na spoljašnjem planu razlikuju po životnim dobima glavne junakinje, istorijskom i političkom kontekstu u kome se stvarni život odvija i stepenu sazrevanja njene ličnosti. Tri priče se maestralno prepliću na spoljnom planu – iz asocijacije, straha ili iznenadnog sećanja na jednom nivou, sa lakoćom se preskaču ponori desetina godina i čitalac je u drugom vremenu sa istom osobm, ali fizički, emotivno i intelektulno potpuno drukčijom od malopređašnje.

Događaji koji se nižu nekada liče na triler, a kompletnim tokom ove upletene duhovne biografije provlači se neizgovoreno pitanje koje nas driži prikovane za knjige: šta bi bilo kad bi bilo.... moglo je, ali na nesreću, nije...

Nataliji Parezanović ovo je drugi roman. Pored pisanja i predavanja u lingvističkim školama u Beogradu, autorka se bavila u manjoj meri i prevodilaštvom, uglavnom poezije. Govori engleski, poljski i italijanski, a skoro deceniju je živela u Varšavi, Torinu i Londonu.

Knjigu je likovno oblikovao naš poznati umetnik Božidar Bole Miloradović, a njena specifičnost ogleda se i u tome što se čitaoci mogu odlučiti izneđu dve verzije korica. Roman “Kob” možete pronaći na “Prosvetinom” štandu u Hali 1 tokom trajanja Sajma knjiga, kao i u našoj knjižari “Geca Kon” u Knez Mihailovoj 12 u Beogradu.