You are here

NOVO IZ „PROSVETE“: NJENO VELIČANSTVO POEZIJA

Dve knjige poezije – „Svetlost budućeg dana“ Radmila Đurovića i „Vizije“ Zorana Milovanovića nova su izdanja IP „Prosveta“.

Zbirka Radmila Đurovića, dobitnika prestižne Brankove nagrade (zbirka „Neka druga ljubav“ 1988. godine), njegova je prva zbirka posle skoro tri decenije ćutanja.

„Knjigom Svetlost budućeg dana Đurović se ne vraća u književni život formalnom bibilografsko jedinicom, nego da još jednom, dosledno i nakon tri decenije svih naših nedoslednosti, odlučno potvrdi svoju izuzetnost, drugačiji odnos prema pevanju i mišljenju o poeziji, drugačiji senzibilitet i viđenje sveta. Dok čitate ovu poeziju, umu i srcu su vam bliži duh i vreme i vers „osam Vlašića francuskog simbolizma“ (Kolja Mićović), nego ijedan savremeni srpski pesnik“, - napisala je Ljiljana Šop za Đurovićevu zbirku.

Pesme iz zbirka „Vizije“ autora Zorana Milovanovića nastajale su u periodu od 1997. do 2000. godine i njima se završava XX vek, koji je pesniku doneo pomešana osećanja. Sastoji se iz sedam celina koje zajedno predstavljaju „jedno kompletno biće“, kako sam autor voli da kaže.

Vizije nagoveštavaju kraj jednog sveta koji smo poznavali i početak novog vremena koje ne poznajemo. Na raskršću vekova teško je postojati. Ali i ovi redovi koje ispisujem su dokaz da život uvek ide dalje. Put uvek ide dalje. Put uvek vodi dalje,“ ističe Milovanović.

Obe knjige možete pronaći u „Prosvetinoj“ knjižari „Geca Kon“ u Knjez Mihajlovoj 12 u Beogradu, ili poručiti putem naše internet knjižare na www.prosveta.rs