You are here

NOVO IZ „PROSVETE“: OMAŽ NIKOLI MILOŠEVIĆU

Deset godina je prošlo od smrti jedinstvenog i neponovljivog profesora Nikole Miloševića, a njegova misao, njegov duh vremenom postaju sve aktuelniji, ne samo kao književnog teoretičara i mislioca, već pre svega kao prosvetitelja, koji je ostavio neizbrisive tragove u srpskoji kulturnoj istoriji. 

Tim povodom, „Prosveta“ predstavlja knjigu koju je priredio novinar i publicista Života Ivanović, pod nazivom „Nikola Milošević – tumač ljudske prirode i sudbine“.

„Profesor Nikola Milošević nije bio samo filozof, teoretičar književnosti, prosvetitelj, već pre svega tumač ljudske prirode i sudbine u društvu i svetu uopšte. Stoga je prirodno postaviti pitanje o tome šta je u njegovim zadivljujućim tekstovima, predavanjima i javnim nastupima delovalo toliko omamljujuće da ni danas toliko godina posle njegovog nestanka, traje u našoj svesti. Teško da iko ko ga je slušao i čitao može da zaboravi veličanstven oratorski dar, nesalomivu logiku, dubinu misli i čak umetničke vrednote njegovih tekstova. Upravo taj milozvučni sugestivni ton njegovog govora, prodornost njegove misli i nesalomive logike doprinosili su da se njegovi nastupi doživljavaju kao svojevrsne duhovne umetničke tvorevine poput esejističkih tekstova jednog Platona ili Kamija. Vrhunac će dostići u romanima koji samo potvrđuju njegovu prirodnu umetničku vokaciju,“ naveo je u svompogovoru Ivanović.

Zamišljena kao omaž čuvenom profesoru i filozofu, knjiga sadrži brojne tekstove koji su objavljeni upravo povodom decenije od Miloševićeve smrti, koja se navršila u januaru 2017. godine.

“Bio je neko ko zna i ko sme”, ističe jedan od njegovih najboljih nastavljača dr Milo Lompar. „Uspostavio je nove standard u tumačenju književnosti i filozofije (negativni junak, alibi, bumerang, saznajni aspekt književnosti, psihologija saznanja i postupka stvaralačkog čina u književnosti i umetnosti uopšte, u tumačenju filozofskih sistema). Godinama je kao prosvetitelj, živi duh intelektualne radoznalosti, koračao beogradskim ulicama hitajući svojim studentima, brojnim slušaocima koji su ga pratili sa mesta na mesto…“

Nikola Milošević bavio se filozofijom, književnim radom, publicistikom i književnom kritikom, napisao je veliki broj predgovora, recenzija i književnih kritika. Učestvovao je u mnogim književnim i političkim javnim tribinama. Napisao je više od dvadeset knjiga filozofske i književno-teorijske tematike, nekoliko knjiga iz oblasti politike i tri romana.

Knjigu možete naći u „Prosvetinoj“ knjižari „Geca Kon“ ili poručiti preko naše internet knjižare.