You are here

NOVO IZ “PROSVETE”: “POLITIKA I UMEĆE UBEĐIVANJA“

„Politika i umeće ubeđivanja“ autora Marka M. Đorđevića nova je knjiga u izdanju IP „Prosveta“. Pisano stručno, ali prijemčivo, ozbiljno i sa duhom sumnje u ustaljene vrednosti, ovo delo obrađuje političko besedništvo u Srbiji u vreme pojave i razvoja višepartizma od 1990. do 2003. godine, analizirajući nastupe političara iz tog vremena. Čitaoci će tako moći da pročitaju pomno izučavanje političkih govora, ali i efekata tih govora Slobodana Miloševića, Vojislava Šešelja, Vuka Draškovića, Vojislava Koštunice, Zorana Đinđića, Dobrice Ćosića, Dragoljuba Mićunovića i mnogih drugih koji su ostavili trag u političkom životu toga vremena.

„Govoriti podrazumeva neposredno se baviti stvarnošću. Promišljeno kazivati znači zalaziti iza granice svakodnevlja. Politički besediti pretpostavlja umešno spojiti svakodnevlje i pretpostavljenu budućnost. Upravo takvim pojavama bavi se Marko M. Đorđević u svojoj knjizi „Politika i umeće ubeđivanja“. osvaja slobodu da se o političkim govorima, besednicima i stanju društva u kome se nalaze progovori strogim kriterijumima“, navodi u pogovoru knjige Dobrivoje Stanojević, profesor retorike na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

On smatra da je strpljivo i pomno izučavanje političkih govora, ali i efekata ih govora omogućilo je autoru studije da napravi delotvornu, dosad nedovoljno istraženu, žanrovsku razliku između besede i govora. „Kao odgovorni pratilac i tumač tajnovitih besedničkih, rajskih i paklenih prostora srpskog besedništva, kao najava nove generacije speleologa na polju retorike, Marko Đorđević piše zanimljivo i duhovito, iznenađujuće vispreno, pouzdano i otkrivalački. On naglašava pouzdane temelje i s razumevanjem ukazuje na naprsline. Političari i „javni radnici“ mogli bi iz ove knjige da se nauče prikladnosti i meri koja im često nedostaje,“ istakao je Stanojević.

„Prosveta“ je ovu knjigu izdala u saradnji sa Fakultetom pedagoških nauka iz Jagodine, a možete je kupiti u knjižarama „Geca Kon“ i „Libero“ ili naručiti OVDE.