You are here

NOVO IZ "PROSVETE": "PROKLETSTVO VIDOVDANSKOG HRAMA" - PRVI ROMAN UROŠA TUTULIĆA

„Prokletstvo Vidovdanskog hrama – Zagonetka Meštrović“ prvi je roman mladog autora Uroša Tutulića, koji sa zadovoljstvom čitaocima predstavlja IP „Prosveta“. Kroz devet poglavlja Uroš Tutulić uvodi nas u svet brižljivo pisanih redova u kojima se prepliću teme iz istorije, umetnosti, kulturne i političke istorije, biografskog poniranja u širi krug manje poznatih podataka o glavnom akteru, umetniku Ivanu Meštroviću oko čijeg stvaralaštva se okreće najveći deo radnje romana

Zamišljen kao delo koje pokušava da na sasvim drugačiji, neuobičajen način progovori o Vidovdanu kroz kazivanje znamenite generacije umetnika okupljenih oko ideje bratstva i ujedinjenja na Svetskoj izložbi u Rimu početkom prošlog veka (1911. godina), „Prokletstvo Vidovdanskog hrama“ nas upoznaje sa stvarnim ličnostima, – umetnicima, političarima, diplomatama, živim ljudima koji su deo vremena u kojem žive, stvaraju, ostavljaju trajni trag u vremenu, ali koji su i u isto vreme svesni budućnosti kojoj su okrenuti.

„Vekovi nas dele od Kosovskog boja, a prošlo je skoro 120 godina od Svetske izložbe u Rimu kad je svetskoj javnosti predstavljen budući Vidovdanski hram i Meštrovićevo stvaralaštvo koje je sklonilo pepeo zaborava sa Kosovskog mita, o čemu Ivan Meštrović telegrafiše Zadarskom narodnom listu.„ Hram kosovski već podigoše srpski vojnici našoj naciji, a umjetnici će nesumnjivo kulturi i slavi bivših i budućih Kosovljana.“ Zar je prošlo toliko vremena od ta dva događaja i šta ih to povezuje? Čitajući roman prvenac „Prokletstvo Vidovdanskog hrama“ doživljavamo uzbuđenje novog poznanstva sa ovim događajima, pa i više od toga jer nam Uroš Tutulić u svom prvencu u zanimljivoj pletenici nekoliko uporednih zbivanja otkriva poruke i tragiku Kosovskog boja koje oživljava ništa manjom dramatikom Vidovdanskog hrama tokom i posle Svetske izložbe u Rimu,“ ističe u svom pogovoru ove knjige publicista Ranko Spalević.

Knjiga je, nastavlja on, više od obične angažovanosti autora da nam na osoben način predstavi ideje, poglede, pa i poruke čiji je povod nikad realizovan san o izgradnji Vidovdanskog hrama tamo gde mu je mesto, na Gazimestanu, među kosovskim junacima i božurovima. Lišena je sladunjavih pisalačkih trikova, a dokumentarnost i uglavnom primarni izvori, potka su na kojoj su satkani brojni istorijski, umetnički događaji, koji su pouzdani i posebno obimni kada je reč o Meštroviću, njegovim intimama, istrajnosti u ostvarivanju umetničke ideje u kojoj centralno mesto zauzima neostvarena ideja izgradnje Vidovdanskog hrama.

„Ivan Meštrović je klasična figura umetničke scene pre svega Srbije i Hrvatske. (...) Kroz ceo roman kao crvena nit protežu se njegove intime – umetnost iznad porodice (dve ljubavi, dve supruge, smrt Ruže, Olgina ljubav koja mu je podarila četiri deteta), nerazumevanje, pa i kalkulantski odnos prema njegovoj umetnosti, hapšenje od strane domoljuba koji od njegovog Doma likovnih umjetnika prave džamiju (!) posle čega svoju ljudsku i umetničku sreću traži daleko od dve domovine kojima je ostao privržen do poslednjeg daha, do upokojenja u dobrovoljnom egzilu. Čovek od krvi i mesa. (...) Drama traje. Zato sam mišljenja da se roman pojavljuje u pravo vreme kada se oči u oči sučeljavaju vekovna istorijska stremljenja i neizvesna sadašnjost koja čeka pero poput Uroševog, snagu naroda, kosovskih junaka i vizionarstnstvo učesnika Rimske izložbe.“ zaključuje Spalević.

 

                                                        

 

Knjigu „Prokletstvo Vidovdanskog hrama“ možete pronaći u našoj knjižari „Geca Kon“ u Knez Mihajlovoj 12 u Beogradu, ili poručiti putem naše internet knjižare.