You are here

NOVO IZ "PROSVETE": "PRSTEN ZA EVU" - ZAVRŠNI DEO STIŠKE TRILOGIJE

„Prsten za Evu“ novi je roman Milisava Milenkovića u izdanju IP „Prosveta“. Zajedno sa romanima „Bolest brestova“ i „Doba vetrova“, ovaj roman predstavlja svojevrsno „Stiško troknjižje“, kako ga je nazvao recezent Radovan Beli Marković, kroz koji autor pokušava da u književnu javu pretoči svoj san o jednom dlanu srpske zemlje, nadahnut čisto jezičkim gradivom.

„Kao i u prethodnim častima ovog troknjižja, Milenković i u romanu „Prsten za Evu" bajoslovi svoju književnu službu, priziva duhove prošlosti i začarane prizore i suočava čitaoca sa odblescima zlehude istorije. Spajajući iskustva usmenog kazivanja, u pesmi i priči, Milenković uspeva da prostor svojih romana, zapravo „Stiškog troknjižja“, uznese do visova one književnosti u kojoj se kristališe jezik tajanstvene smisaone čestice koje ne treba „otapati“ na dlanu, već u srcu i umlju,“ kaže Radovan Beli Marković.

Sam autor, Milisav Milenkovića, kaže da je ovo njegov pokušaj da se odgonetnu tajne koje se pod stiškim nebom događaju.

„Ovom trilogijom sam se bavio zato što stiška sela odumiru i nestaju. Nisam je slučajno locirao u Stigu, jer je to vrlo inspirativno područje. U sve tri knjige nastavio sam da u nedogled izmišljam ličnosti i događaje, a da bih ih učinio uverljivijim, smestio sam ih u sela, varoši, gradove sa imenima koje će čitaoci prepoznati“, naveo je Milisav Milenković.

Roman „Prsten za Evu“ možete pronaći u našoj knjižari „Geca Kon“ ili poručiti putem naše internet knjižare.