You are here

NOVO IZ "PROSVETE": "RASKRŠĆA" - NOVI ROMAN NOVICE GRUJIĆA

Roman „Raskršća“ Novice R. Grujića, novo izdanje „Prosvete“, prikazuje dosta sveobuhvatno viđenje promena koje nastaju posle Drugog svetskog rata, a koje su dovele do raspada srpske patrijarhalne porodice, pored drugih propratnih pojava iz tog vremena. Novica Grujić nas kroz roman „Raskršća“ vodi vrlo uspešno rekom koja teče bez povratka. Neumitni tok nosi u zaborav raspadanje i rasturanje tradicionalne srpske porodice. To nasleđe lako i brzo odnosi sa sobom kao mulj od koga nove generacije žele što pre da se operu i olakšaju, kako bi brže stigle u druge vode sa mnogo nevidljivih virova i ponora. Porodični običaji, koje je i pisac nekada poznavao i sa kojima je i sam odrastao, skoro da potpuno nestaju.

Stamenko je u početku romana glava porodice koju Grujić prati. Tipičan je predstavnik tog zauvek odlazećeg vremena. Udajom kćeri i ženidbama sinova već nije mogao da kormilari po svojoj volji. A onda se, promenom vlasti posle rata i pojavom brze industrijalizacije, naglo i mnogo toga menja. Autoritet oca i domaćina u srpskoj porodici počinje da jenjava. Sve je to i Stamenko vrlo dobro osetio u svojoj kući i porodici. Teško se mirio sa tim da se njegova reč sve manje čuje i da svako radi po svom.

Generacijski jaz je osnova različitosti u mišljenju, shvatanju i ponašanju. Isključivost i tvrdoglavost bar jedne strane je nepremostiva prepreka skladnosti i saglasnosti, neophodnog uslova za napredak bez trzavica i veštačkih prepreka. Njegovi potomci i potomci potomaka na raskršćima na koja nailaze kreću različitim putevima, praveći sopstvene izbore, uglavnom po svom nahođenju, svesno ili ne. Skoro da se niko ne zadržava da nastavi život na selu. Odlaze u gradove i u inostranstvo. Usvajaju sopstvene ili tuđe poglede na budućnost. Neki se prepuštaju stihiji, pa gde i dokle stignu. To čine i iz ideoloških ubeđenja, iz inata prema nekom ili priklanjajući se većini.

Njihovi izbori kreću se od tragičnih, neizvesnih, obeshrabrujućih, ali i do obećavajućih ishoda za pojedince. Sudbine likova u romanu imaju veoma široku lepezu rasipanja, od radosti do tuge i očajanja. Knjigu možete kupiti u našoj knjižari „Geca Kon“ u Knez Mihailovoj 12 u Beogradu, ili poručiti preko naše internet knjižare.