You are here

NOVO IZ "PROSVETE": "SKOČIDJEVOJKA" I DRUGE PRIPOVJESTI S.M.LJUBIŠE

Delo Stefana Mitrova Ljubiše “Skočidjevojka” jedno je od novih izdanja koje će Izdavačko preduzeće „Prosveta“ predstaviti na 62. Sajmu knjigu u Beogradu. “Skočidjevojka” je izbor pripovesti čije su teme istorijske, ali se istorijska materija prepliće sa legendom i piščevom uobraziljom, i koje idu u red ne samo najboljih Ljubišinih ostvarenja nego i u najuži antologijski izbor naše pripovetke uopšte.

Stefan Mitrov Ljubiša je, nesumnjivo, najpoznatiji Budvanin. Po oceni kritike, on spada u najbolje pripovedače srpskog jezika. Takav sud je uspostavljen još za vrijeme piščevog života i održao se i u današnje vrijeme. U doba filološke kritike, kada su se pisci cenili po neposrednom znanju narodnog jezika i po unošenju folklornog elementa, Ljubiša je bio jako cenjen i nazvan "Njegošem u prozi".

„Prosveta“ je u saradnji sa Milom Stefanović Medigović napravila izbor iz Ljubišinih Prіpovіjeѕtі crnogorѕkih і prіmorѕkih u jednoj knjizi pod zajedničkim nazivom „Skočidjevojka“. Ova pripovetka o devojci koja je tragično okončala svoj život zbog tragične ljubavi jedna je od najlepših i najznačajnijih priča proizašlih iz pera Stefana Mitrova Ljubiše.

Ljubiša je prikazao život i običaje u zatvorenim plemenskim zajednicama sa prastarim društvenim oblicima, shvatanjima i moralom. Potekao iz kraja gde se očuvao čisti narodni jezik s mnogim arhaičnim elementima u leksici i frazeologiji, on je nastojao da te osobine što vernije očuva u stilu svoje proze. U njegovim pripovetkama nalazi se, kako je i sam primetio, "neiscrpno bogatstvo narodnih izražaja i pučkog krasnorječja".

Formiran u epohi romantizma, Ljubiša je sve svoje pripovetke napisao u poslednjoj deceniji svog života, u razdoblju koje označava prelaz od romantizma ka realizmu. Njegov elementarni, narodski realizam razvio se nezavisno od realističkog pokreta, na zavičajnom folklornom tlu. To je uticalo da književno delo Stjepana Mitrova Ljubiše sadrži u sebi i elemente romantizma i elemente realizma. Ti elementi jednog i drugog književnog pravca ne nalaze se u istom omeru u svakom od njegovih dela. U jednima ima više jednog elementa, a u drugima drugog. No u svakom slučaju celokupno njegovo delo pruža primer kako se smena književnih epoha reflektuje u stvaralaštvu jednog pisca.

Naglašavanjem etičkih vrednosti koje se u tim plemenima kriju, Ljubiša je hteo da ukaže na ideološku osnovicu na kojoj nacionalnu kulturu treba postaviti i dalje izgrađivati, na najsigurnije sredstvo u borbi protiv tuđinštine.

Knjigu „Skočidjevojka“ moći ćete da nađete na štandu „Prosvete“ u prstenu Hale 1 Beogradskog sajma, u našoj knjižari „Geca Kon“, kao i na našoj interenet knjižari.