You are here

NOVO: KAKO NAUKA MOŽE DA BUDE KUL

Dunja Popović je fizičar, mlada doktorka nauka koja se odrekla karijere u Švedskoj i vratila u Srbiju kako bi pokušala da svoje znanje upotrebi za dobrobit svoje zemlje. Kroz svoju prvu knjigu “Zašto je nauka kul”, koju je Izdavačko preduzeće “Prosveta” predstavilo na upravo završenom 63. Sajmu knjiga u Beogradu i priče iz sopstvenog iskustva, Dunja na zanimljiv i prijemčiv način pokušava mladim ljudima da približi prirodne nauke i njihovu primenu u svakodnevnom životu.

„Zašto je nauka kul?“ delo je zaljubljenika u nauku koji se trudi da širokoj publici prenese kakav je doživljaj osećati ljubav prema nauci i kako izgleda život kada dozvolite da vas takva ljubav inspiriše. Za ljubav kažemo da je iracionalna. Za nauku možemo imenovati hiljadu i jedan racionalan razlog zbog koga nam je korisna i mnoge od njih i ova knjiga prikazuje. Međutim, to nisu razlozi zbog koje je naukofili vole i naučnici upražnjavaju. Naučnik oseća duboku fascinaciju otkrivajući fundamentalne zakone prirode i to je dominantan razlog zbog kog se naukom bavi.

“I nama iz sveta nauke je lepo da slušamo o fascinacijama drugih, pa rado prihvatamo obavezu da komuniciramo o onome što nas hronično i akutno u nauci zaokuplja i zadivljuje. To radimo s nadom mnogo širom nego što je ona da će ljudi razumeti značaj našeg rada – naš napor je usmeren ka tome da drugim ljudima prenesemo deo našeg iskrenog uzbuđenja oko pojava u svetu u kome živimo, ne bi li znanja do kojih nauka dolazi i njima mogla da oplemene život. Kao povratnik iz inostranstva koji je čekajući na priznanje doktorata i izbor u zvanje radio dve školske godine u osnovnoj školi, imala sam prilike da od svojih učenika naučim da govoriti o nauci može biti izazov i zadovoljstvo. Njima sam pre svega zahvalna za veliku inspiraciju, za koju smatram da je jedan od najlepših životnih darova,” – kaže autorka ove zanimljive knjige, koju su zajedničkim snagama izdale IP "Prosveta" i IK "Vizantija".

Knjigu “Zašto je nauka kul” možete kupiti u našoj knjižari “Geca Kon” u Knez Mihailovoj 12 u Beogradu ili poručiti putem naše internet knjižare.