You are here

NOVO: KAKO SMO SE BORILI "SMEHOM PROTIV KORONE"

Pandemija virusa korona je bila podsticajna za pančevačku književnicu Senku Pavlović, koja je priredila zbornik humora „Smehom protiv korone“, novom izdanju Izdavačkog preduzeća „Prosveta“. Ovaj zbornik, inače prvi takve vrste u našoj zemlji, sastoji iz tri različita, a opet slična segmenta u kojima se nalaze tematska autorska dela najboljih majstora humora i satire iz Srbije (Matija Bećković, Dušan Kovačević, Ljubivoje Ršumović, Vanja Bulić, Slobodan Simić, Radivoje Bojičić, Bojan Ljubenović…) i inostranstva, šale nepoznatih autora iz naše zemlje koje su poprimile format narodnih mudrosti, i duhovitosti koje su na sličan način, bez poznatog tvorca, nastale u drugim zemljama, a izdvojile su se svojom efektnošću.

Autorka je munjevito reagovala, prikupila i priredila najuspelije i najduhovitije reakcije iz Srbije, regiona i Evrope na stanje koje je sve, samo nije bilo veselo. Zato je ova knjiga svojevrstan priručnik za duhovno i duhovito lečenje koji sadrži pesme, priče, aforizme, epigrame, viceve, šale, dosetke, komentare, anegdote i druge kratke humorističke forme na temu virusa korona i pratećih pojava, izabrane po kriterijumu umetničke vrednosti, misaonosti, poučnosti, lucidnosti i originalnosti. 

 “Bezazleni humor, ali i invektive, sakupljene na ovom mestu povezani su sa svakodnevnim oblicima komunikacije i čine deo, uglavnom, urbane kulture. Kratke forme predstav-ljaju, ne samo literarni, već i vizuelni, nametljivi žanr, namenjen svakodnevnoj komunikaciji i kon-zumiranju. Zato se njihov smisao, značenje i zračenje neprestano multiplikuju, menjajući položaj nekoga ko je u nevolji, u nekoga ko se može osećati duhovno nadmoćnim, uprkos opasnostima i nedaćama. Afo-rizam i vic često bivaju, prilagođeni, nadograđeni ili izmenjeni i izazivaju dalju, lančanu, često još duhovitiju reakciju. Ovaj žanr u tom slučaju postaje sopstvenik i posrednik drugačije istine i novog tumačenja stvarnosti. Prezentovani citati poseduju uspele, veoma često paradoksalne i neočekivane poente. Poruke u njima imaju, po pravilu, socijalnu i kritičku dimenziju, kao i jasan stav autora”, navodi u svojoj recenziji satiričar Aleksandar Čotrić.

Ova knjiga sadrži svojevrstan antivirusni program uz pomoć kojeg će čitalac uspešno deinstalirati 2020. godinu, a značajna je i po tome što se samo iz ove knjige može saznati kako je to virus smeha pobedio najsmešniji virus na svetu.

“Ova knjiga biće naš stalni podsetnik da budemo obazriviji i oprezniji prema planeti, drugim ljudima i sebi, kako nam se bolest ne bi vratila. A kad se na taj period budemo osvrtali, da vidimo bolje i jasnije i onu lepšu, vedriju stranu, što i jeste u ljudskoj prirodi kojoj su svojstveni životnost, spontanost, unutrašnja sloboda i nemirenje,” zaključuje Čotrić.

Senka Pavlović je samostalna umetnica i članica Udruženja književnika Srbije. Pod pseudonimom Rada Lekić objavila je zbirku pesama „Opsenar“ sa recenzijom Matije Bećkovića (Prosveta, 2017) i roman „Vredelo je čekati“ (Prosveta, 2020). Pesme su joj prevedene na rumunski, mađarski, engleski, bugarski, ruski i makedonski jezik. Dobitnica nagrade za najbolju pesmu na „Struškim književnim susretima“ 2019. godine.

Knjigu možete pronaći u našoj knjižari "Geca Kon" u Knez Mihilovoj 12 u Beogradu ili poručiti preko naše internet knjižare.