You are here

NOVO: MILISAV SAVIĆ U EDICIJI "VELIKI ROMANI"

Roman Milisava Savića “La sans pareille (Ljubavni roman sa dodacima)” našao je svoje mesto u okviru “Prosvetine” kultne edicije “Veliki romani”, koja je obnovljena pre dve godine, a koja je decenijama unazad bila jedan od zaštitnih znakova naše kuće. Ovaj roman, koji je prethodnih godina ovenčan sa čak pet književnih nagrada (“Meša Selimović”, Kočićeva nagrada, nagrada “Bora Stanković”, nagrada Vukove zadužbine i nagrada “Stefan Mitrov Ljubiša”) obogaćen je iscrpnim predgovorom dr Ane Stišović Milovanović, koji doprinosi njegovoj aktuelnosti.

Tragom upozorenja da je “svet zlo i opasno mesto“ i da nas „jedino prerušavanje može spasti od zlih grabljivica koje nas vrebaju“, Milisav Savić nas u ovom romanu vodi kroz dubinske rukavce neobične ljubavne priče koja se dešava tokom jednog mističnog prolećnog putovanja Toskanom, a u stvari, u pozadini jugoslovenskih ratova devedesetih. Njegov junak, mladi slikar Hasan, izbeglica iz Beograda, koji poput Kazanove “u svakoj ženi vidi jednu, a u jednoj sve“, u Firenci početkom devedesetih doživljava sudbinsku ljubav, a već krajem devedesetih, prinudno mobilisan, nestaje tokom rata na Kosovu, pod budnim okom trgovaca organima. Misteriji ljubavi i misteriji putovanja, propuštenoj kroz prizmu umetnosti renesansnog čoveka suprotstavljen je kontekst naše surove istorije u kojoj se dešavaju bespotrebni ratovi i nužna izbeglištva.

Biblioteka Veliki romani pokrenuta je 60-tih godina prošlog veka, a u okviru ove svoje edicije IP „Prosveta“ je sistematski objavljivala dela najpoznatijih i najvećih svetskih i domaćih pisaca. Dela iz ove kolekcije, tako, predstavljaju najznačajnija umetnička ostvarenja i uspešno reprezentuju ovaj, bez sumnje, najbogatiji i najčitaniji književni rod.

„Velike romane“ IP „Prosveta“ je izdavala u kolima, sva dela štampana su na finoj, bezdrvnoj hartiji, povezana u platno u tvrdom povezu. Svaka knjiga Biblioteke Velikih romana štampana je ćirilicom, a većina do sada objavljenih knjiga doživela je po nekoliko izdanja u velikim tiražima.

U pomenutoj ediciji našla su se najveća imena svetske literature, kao što su Tomas Man, Anatol Frans, Čarls Dikens, Teodor Drajzer, Fjodor Dostojevski, Robert Grejvs, Nikolaj Gogolj, Fransoa Rable, Viktor Igo, Lorens Darel i mnogi drugi. Od domaćih stvaralaca, svoje mesto u ovoj „Prosvetinoj“ ediciji našli su Ivo Andrić, Dobrica Ćosić, Danilo Kiš, Dragoslav Mihailović, Miloš Crnjanski, Milorad Pavić, Radovan Beli Marković, Meša Selimović...

Biblioteka Velikih romana sa većim ili manjim brojem naslova postojala je do 2003. godine, a nova serija (sedmo kolo) počela je svoj novi život u 2016. godini. Knjigu možete naći u “Prosvetinoj” knjižari “Geca Kon” u Knez Mihailovoj 12 u Beogradu, ili poručiti putem naše internet knjižare.