You are here

NOVO: NEPOZNATE PRIČE O POZNATIM ISTORIJSKIM LIČNOSTIMA

Knjiga dr Sofije Božić pod nazivom “Jedan po jedan život (zapisi o ličnostima iz srpske istorije)”, zajedničko izdanje IP “Prosveta” i “Fabula nostra”, predstavljeno je na nedavno završenom Sajmu knjiga u Beogradu. Ovo je knjiga portreta značajnih srpskih ličnosti 19. i početka 20. veka iz Srbije i Hrvatske, koji su svojim radom zadužili našu političku i kulturnu scenu, od kojih su mnogi do sada bili nedovoljno predstavljeni, a neki i zaboravljeni. Ovo zanimljivo štivo, koje baca novo svetlo na naše brojne značajne istorijske ličnosti, sadrži  priče o znamenitim ljudima koje su rezultat ozbiljnih istraživanja, koja, kako pokazuje iskustvo, utoljavaju žeđ za upoznavanjem negdašnje stvarnosti. 

“Istorijske ličnosti su, u svakom slučaju, predmet pažnje istoričara i oni se dotiču njihovog života i rada, prateći tragove koje su ostavile za sobom i posledice njihovog delovanja po celo društvo. Proučavajući razne probleme iz srpske istorije, i preda mnom se pojavila galerija likova koji su zasluživali da se o njima nešto napiše, bilo zato što su krupne istorijske figure, pa se, samim tim, na njima vredelo zadržati, bilo zato što su skrajnuti i zanemareni iako su svojim radom zadužili narod kome pripadaju, pa ih je upravo zato trebalo izvući iz zaborava i udahnuti im život,” napisala je u pogovoru autorka Sofija Božić.

Hronološki, knjiga obuhvata period od kraja 18. veka do druge polovine 20. veka. Tekstovi koji se u njoj nalaze ne predstavljaju, osim u pojedinim slučajevima, celovite biografije, već se odnose na određene aspekte života i rada ličnosti kojima su posvećeni. Knjiga je zasnovana na raznovrsnim izvorima, objavljenim i neobjavljenim. Pored građe iz Arhiva Jugoslavije, Arhiva Srpske akademije nauka i umetnosti, Rukopisnog odeljenja Matice srpske i drugih arhivskih ustanova, konsultovana je periodika i memoaristika, kao i relevantna naučna literatura.

“Iako su svi radovi opremljeni naučnim aparatom i pisani prema pravilima istorijske struke, verujem da će, osim kod istoričara, knjiga naići na odgovarajući prijem i kod drugih čitalaca. Priče o znamenitim ljudima – pa i one koje su rezultat ozbiljnih istraživanja, a ne samo one u kojima nailazimo na proizvoljnu sliku prošlosti koja je više plod nadahnuća nego što se oslanja na naučno proverene činjenice – utoljavaju, kako pokazuje iskustvo, njihovu žeđ za upoznavanjem negdašnje stvarnosti. Zato se nadam da će i jedni i drugi, istoričari i svi poštovaoci pisane reči, i u ovoj knjizi otkriti mnoge nove pojedinosti o ljudima koji žive u našem kolektivnom pamćenju,ali i o vremenima koja su obeležili utisnuvši u njih svoj pečat, jedinstven i neponovljiv,” zaključila je Sofija Božić.

Knjigu “Jedan po jedan život (zapisi o ličnostima iz srpske istorije)” možete kupiti u našoj knjižari “Geca Kon” u Knez Mihailovoj 12, ili naručiti preko naše internet knjižare.