You are here

NOVO: "POLJUBAC IZ FRANCUSKE ULICE" VESNE RADOVIĆ

Zbirka poezije pod nazivom “Poljubac iz Francuske ulice”, autorke Vesne Radović, novo je izdanje IP “Prosveta”.  Pred nama je, po mišljenju recezenta Miroslava Aleksića, “jedan skoro roman ljubavi u stihu, …  možda najobimnija ljubavna poema našeg vremena.

“Reč je o pedesetak pesama koje povezuje isti motiv. Ova knjiga je povest o srušenoj ljubavi, kao srušenom Tadž Mahalu, u kojoj je svaka pesma odaja u palate koja pamti jednu priču o rušenju, a svaka metafora je jedna preživela arabeska.(…) Vesna Radović je pesnikinja kulture. Njena poezija je prebogata ovakvim pojmovima. Sve u njoj vrvi od geografije, istorije, umetosti, književnosti. Gotovo  svako stanje duha, svaka emocija u njenoj poeziji imaju, eliotovski rečeno, objektivni korelativ u nekom pojmu kulture, bilo da je reč o prizrenskim zvonima, praškom proleću, književnim delima ili građevinama. Sve vrvi od raskoši  slika i bogatstva metafora”, navodi Aleksić.

U celini, poezija Vesne Radović ispunjena je ljubavlju, u njenom najuzvišenijem smislu, visokih etičkih načela i jezikom koji je približan i približen rodu i narodu. Takve se pesme vole i traju, one održavaju njen smisao i potrebu za pevanjem.      

Vesna Radović rođena je 31.12.1966. godine u Herceg Novom. Farmaceut je, specijalista farmaceutske medicine, doktor medicinskih nauka i naučni saradnik. Živi i radi u Beogradu. Do sada je objavila zbirke poezije: “Čuvari duše”, “Gora iznad mora”, “Nesanica”, “Isklasale reči”, “Ime na void”, “Tragovi belog medveda”, “Na čaju kod Ljilje Brik”, izbor pesama “Čuvari duše” i roman “Firentinski šal”. Dobitnica je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja.

Knjigu “Poljubac iz Francuske ulice” možete pronaći u našoj knjižari “Geca Kon” ili poručiti putem naše internet knjižare.