You are here

NOVO: "SAVAMALA I DRUGE PRIČE" NATALIJE VOJIMIROVIĆ

Zbirka kratkih priča „Savamala i druge priče“ autorke Natalije Vojimirović novo je izdanje IP „Prosveta“. Dvanaest priča koje govore o životu, sudbinama, ponašanju i unutrašnjim promišljanjima ljudi koji su se našli u savremenom vrtlogu neočekivanih i naglih društvenih promena, vremenu bremenitom neizvesnošću, izmenjenih i pogubljenih vrednosti i identiteta, novokomponovanih etičkih normi, egoizma i otuđenosti našle su svoje mesto u ovoj nesvakidašnjoj knjizi, ilustrovanoj predivnim crtežima Gorana Tomića.

„Ogromni i brzi preobražaji u svim sferama života trebalo je da donesu blagostanje i bolji život pojedincima, narodima i  čovečanstvu u celini. Ali, to se nije dogodilo. Ljudske duše, kao i kolektivni duh naroda, nisu postali ni bogatiji, ni srećniji. Štaviše, čini se da pojedinac u tom izmenjenom civilizacijskom miljeu, postaje sve usamljeniji u potrazi za ličnom srećom i identitetom, bio toga svestan ili ne. (...)

Natalijine priče su protkane nežnim, emotivnim i nostalgičnim sećanjem na ne tako davno vreme i sva draga mesta i kutke velegrada koji je, uprkos rastućoj veličini i urbanom izgledu, još uvek umeo da očuva tradicionalni duh i lepe ljudske palanačke vrednosti, odolevajući (sve manje) najezdi uniformnosti i kiča, lažnih prijateljstava i sukobljenih interesa, prividne slobode i pomodarstva, izveštačene ljubaznosti,“ – naveo je u svojoj recenziji Čedomir Vasić.

Ove priče, navodi dalje Vasić, nisu samo sećanje autorke na dane mladosti i odrastanja, već govore i o sadašnjem vremenu, u kome je bitka za očuvanje tradicionalnih vrednosti i doskorašnjeg gradskog duha i prepoznatljivog imidža gotovo izgubljena.

„I više od toga, u skoro svakoj od Natalijinih priča provejava direktno ili prikriveno upozorenje, kritika, otpor i nemirenje, sve do protesta i bunta protiv takvih promena i ponašanja, koja ne donose ljudima sreću i dostojanstvo, a vode ih u usamljenost i izolaciju. (...) Sve priče su ispričane u prvom licu, pa bi se moglo reći da su i autobiografskog karaktera. Sve potiču iz urbane sredine, Beograda, gde je autorka rođena i odrastala, ali bi mogle biti ispričane i u nekom drugom većem ili manjem gradu, možda čak i ruralnom mestu – promene su slične,“ smatra Vasić, uz tople preporuke za knjigu posle koje bismo mogli „ponovo otkriti čari velegrada, kao što je Prever to umeo na obalama Sene i Pariza, lepotu talasa Save i Dunava ili neke druge reke, ili smisao osmeha nekog slučajnog prolaznika.“

Promocija knjige „Savamala i druge priče“ Natalije Vojimirović  biće održana u ponedeljak, 28. maja 2018., u galeriji knjižare „Geca Kon“, s početkom u 13 i 30 časova.